Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

50 millioner kroner til utvikling av helseanalyseplattform

Forskningsrådet støtter første fase i utviklingen av en ny helseanalyseplattform med femti millioner kroner. Helseanalyseplattformen skal legge til rette for sikre, effektive og avanserte helseanalyser på tvers av helseregistre og andre kilder til helseopplysninger.

Plattformen skal styrke forskning, innovasjon, næringsutvikling, styring av helse- og omsorgstjenesten og helseovervåking.

De viktigste målgruppene for plattformen vil være forskere, myndigheter, helsepersonell og helseledere, i tillegg til næringslivet og innbyggere.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Nasjonal dugnad

– Dette er resultatet av en nasjonal dugnad hvor både myndigheter, forskningsmiljøer, næringslivet og andre deler av offentlig sektor deltar. Det har lenge vært et stort behov for å samle disse dataene og gjøre dem tilgjengelig for forskning og utvikling, og vi er veldig glade for å kunne bidra med å få dette viktige arbeidet i gang, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

Midlene fra Forskningsrådet vil sikre at forskning får en sentral plass i utviklingen av helseanalyseplattformen.

Nettsiden til programmet som utvikler plattformen finner du her.

Stort behov

Behovet for en nasjonal plattform for helsedata har lenge vært på den nasjonale helse- og omsorgssektorens dagsorden, men spesielt det siste året har det skjedd mye.

I 2016 utredet Agenda Kaupang, på oppdrag fra Forskningsrådet, status og hindre for sikker og effektiv bruk av norske persondata i helseforskning. De anbefalte å etablere en felles tilgangstjeneste for forskning.

I desember 2016 publiserte Direktoratet for e-helse en rapport med anbefalinger om referansearkitektur og tekniske fellestjenester for de nasjonale helseregistrene. Rapporten konkretiserer anbefalingene fra Forskningsrådets rapport.

I februar 2017 inngikk Forskningsrådet en avtale med Direktoratet for e-helse om å få på plass en nasjonal plattform for analyse av helsedata til forskning.

Bevilgning etter ekspertvurderinger

I mars 2017 besluttet Forskningsrådets hovedstyre å bevilge 5 millioner kroner til et forprosjekt og avsette 45 millioner til videre utviklingen av plattformen etter en søknadsvurdering.

8. september vedtok styreutvalget for den nasjonale satsingen på forskningsinfrastruktur å formelt bevilge de 45 millionene. Pengene ble bevilget på grunnlag av ekspertvurderinger og uttalelse fra Digitaliseringsrådet.

Fagekspertene som vurderte planene var

  • Professor Juni Palmgren, Karolinska Institutet, Sverige
  • Professor Mads Melbye, Statens Serum Institut, Danmark

 

Skrevet av:
Geir Aas Seniorrådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
21.09.2017
Sist oppdatert:
26.09.2017