Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Nyhetsarkiv

147 treff
31.05.13

Nytt utdannings- og forsknings-samarbeid med BRIKS og Japan

Pilotprogrammet UTFORSK skal sikre en sterkere kobling mellom internasjonalt utdannings- og forskningssamarbeid med BRIKS-landene og Japan.
14.03.13

FUGE programmet er avsluttet

FUGE ble avsluttet 31.12.2011 Et nytt program, BIOTEK2021 er opprettet for å ivareta forskningen på dette området.
05.03.13

– Uunnværlige hjelpere

Lovende bedrifter krever ofte gode hjelpere for å bli levedyktige. PubGene har utviklet programvare for kreftdiagnostikk som nå skal ut i verden. – Hjelpen fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge har vært helt uunnværlig, sier Odd Arild Lehne, daglig leder i PubGene AS.
15.03.12

– FUGE har vært en trendsetter

Programmet FUGE er forbi. Nye BIOTEK2021 skal ta norske bioteknologimiljøer til nye høyder. Mer anvendelse av resultatene, tettere kommunikasjon med aktørene og mer vekt på samfunnsnytte, er oppskriften.
07.03.12

Genforskning og nanoteknologi oppsummerer ti års arbeid

Forskningsrådets to første store programmer er nettopp avsluttet. De to tiårige satsingene har gitt spennende resultater på nasjonalt viktige områder, som nå presenteres i to nye publikasjoner.
25.01.12

Fortsatt satsing på bioteknologi

Bioteknologien er selve navet i bioøkonomien, som er et av Forskningsrådets satsingsområder i budsjettforslaget for 2013. Se film om Forskningsrådets satsing.
22.12.11

Når gener skrus av og på

Moderne undersøkelsesmetoder kan gi innsikt som gjør at forskere må tenke helt nytt når de prøver å finne behandlinger for sykdommer. Det har også norske kreftforskere fått erfare.
22.12.11

Sukkerteknologer til kamp mot kjønnssykdom og biovåpen

I medisinsk forskning er det å koble sukker til proteiner noe av det hotteste du kan jobbe med om dagen. Det brukes til å lage vaksiner og for å beskytte mot biologisk krigføring.
22.12.11

Tar FUGE steget videre

- FUGE var godt tenkt, ble godt gjennomført og er også positivt evaluert. Vær fornøyd med det som er levert, dere har muliggjort at stafettpinnen har gått videre.
13.12.11

Mer verdiskaping med bioteknologi

Bioteknologi skal styrke verdiskapingen, gi oss bedre helse og ivareta miljøet. Det er visjonen i Norges første strategi for bioteknologi som Regjeringen nå legger frem.
05.12.11

Et bærekraftig, biobasert samfunn

Nok mat til alle, tilpasning til klimaendringer og komplette, bærekraftige kretsløp er noen positive effekter av bioøkonomien, også kalt det biobaserte samfunnet.
02.12.11

Husk NBS Vintermøte 2012 på Norefjell

Det er fremdeles mulighet for å melde seg på, det er plasser igjen! Fristen for innsending av abstracts er utvidet til torsdag 8 desember.
24.11.11

Skal legge strategi for marin forskning

– Jeg har kjempestore forventninger til Hav21, sa statsråd Lisbeth Berg-Hansen da hun møtte strategigruppen for Hav21 som hadde sitt første møte i Oslo 22. november.
18.11.11

Store ambisjoner for bioteknologi

Det nye programmet BIOTEK2021 skal videreutvikle bioteknologien og skape ny grobunn for ny verdiskaping i norsk næringsliv.
15.11.11

Nytt fra Fuge Midt-Norge

Onsdag 9.november hadde over 200 stykker tatt turen til Dokkhuset, for en kveld med kunnskap og debatt om bioteknologi, i regi av FUGE Midt-Norge.
11.11.11

Verdens første sekvens av laksegenomet

I et samarbeidsprosjekt som startet i 2010 sekvenserer Norge, Canada og Chile laksens genom.
09.11.11

4,1 mill. kr til internasjonalt samarbeid innenfor Funksjonell genomforskning.

Utlysningen er en del av BILAT-ordningen som skal stimulere internasjonalt forskningssamarbeid med prioriterte land.
31.10.11

FUGE kveldsarrangement i Trondheim

FUGE Midt-Norge inviterer til en kveld med kunnskap og debatt om bioteknologi i Trondheim 9.november
21.10.11

Vil velge kjønn på kalven

Om kalven er ku eller okse, er viktig for mange bønder. Norske forskere håper å komme først i mål med en bedre metode for å fastslå kjønnet før befruktning.
20.10.11

Et hav av muligheter

Smaker ekstrahert fra ei reke eller en blekksprut fra Mørekysten kan ende opp som krydder i en nudelpakke i Kina.
19.10.11

Bedre bakst med sekvensert hvete

Korn som gir bedre bakst, tåler dårlig vær og er motstandsdyktig mot sykdom. Det er viktige mål i et internasjonalt samarbeid om å kartlegge det enorme arvestoffet til hvete.
18.10.11

EU-midler til bioteknologi og helse

Tema for denne tredje utlysningen fra INDIGO-programmet er anvendelse av bioteknologi innen human helse. Frist for søknadsregistrering er 15. desember.
14.10.11

– Er genmodifisering veien å gå?

Ja, vi får i oss DNA-fragmenter hvis vi spiser genmodifisert mat. Men det får vi av helt vanlig mat også, lærte vi på Vitenskap i hverdagen 12. oktober.
14.10.11

Hvorfor er grønt skjønt?

Kroppens egne antioksidanter er avgjørende for en god helse. Men er antioksidanter fra maten like nyttige? Selvlysende mus kan gi svaret.
10.10.11

Planter i hardt vær

Kraftig befolkningsvekst og store klimaendringer i løpet av kort tid betyr økte utfordringer for en sikker matforsyning. Genmodifiserte planter kan bidra til å løse problemene, mener planteforsker.
10.10.11

Jakten på gladlaksen

Stamfedrene til oppdrettslaksen på middagsbordet har vært gjennom en utvelgelsesprosess som får både jobbintervju og “Norske talenter” til å blekne i sammenligning.
10.10.11

Svinaktig gode gener

Ved hjelp av genteknologi kan bonden avle frem husdyr som gir oss stadig bedre kjøttmat, melkeprodukter og egg. - Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom lønnsom produksjon og dyrevelferd, mener dyregenetiker.
29.09.11

Vi må skaffe mat til ni milliarder mennesker

Verdens befolkning vil utgjøre over 9 milliarder mennesker i 2050. Behovet for mat vil være 70 prosent høyere enn i dag. I forbindelse med Vitenskapsåret 2011 inviterte tre statsråder til en kunnskapsdag om forskningens rolle i å produsere og utvikle mat.
27.09.11

MABIT-midler til marin bioteknologi

MABIT-programmet lyser ut FoU-midler innenfor marin bioteknologi. Søknadsfrist er torsdag 20.oktober.
23.09.11

Nytt temahefte: Biotek og mat

I dette temaheftet fra FUGE om bioteknologi og mat kan du blant annet lese om hva som har skjedd innen forskning på griser, planter og laks de siste ti årene.