Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Nytt fellesløft i FRIPRO

Stort spleiselag for sterke fagmiljøer

Universitetene og Forskningsinstituttenes Fellesarena har forpliktet seg til et nytt spleiselag med Forskningsrådet. Dette tredje fellesløftet i FRIPRO kan utløse 1,5 milliarder kroner over syv år.

Pengene skal sikre langsiktig finansiering av forskningsmiljøer som har potensial til å bli internasjonalt ledende innenfor sine felt. Fellesløftet vil være åpent for alle forskningsinstitusjoner.  

Arvid Hallén (Foto: Sverre Jarild) – Med dette fellesløftet gir forskningsinstitusjonene et tydelig signal om at de vil gjøre sitt for å realisere Regjeringens mål i langtidsplanen for forskning om å løfte flere norske fagmiljøer til internasjonalt toppnivå, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén.

Uforløst potensial
– Norsk forskning har et stort uforløst potensial i sterke miljøer med svært gode forskningsideer. Ved å gi de beste forskerne langsiktig og romslig finansering, kan Norge få flere internasjonalt ledende forskningsmiljøer. Slik vil vi markere oss sterkere i forskningsfronten, og øke samarbeidet med de beste internasjonale forskningsmiljøene, poengterer Hallén.

Universitetene og forskningsinstitusjonene går nå sammen om å legge 750 millioner kroner i potten til Fri prosjektstøtte (FRIPRO) over syv år. Satsingen skal gå i to faser, der første fase starter opp i 2016 og varer i fem år, og andre fase starter i 2018 og varer ut 2022. Forutsetningen er at Kunnskapsdepartementet øker FRIPROs budsjett med tilsvarende beløp.

1,5 milliarder til minst 60 forskningsmiljøer
Hvis forslaget går gjennom vil resultatet bli 1,5 milliarder kroner i vekst til de beste forskningsmiljøene i Norge.

Fellesløftet følger opp intensjonene i Regjeringens langtidsplan om å skape flere verdensledende fagmiljøer i Norge. Dette er også en av hovedprioriteringene i Forskningsrådets budsjettforslag for 2016.

Målet for det nye fellesløftet er å støtte grensesprengende forskning av høyeste kvalitet. Det vil også kunne sette sterke, norske forskningsmiljøer i stand til å hente mer midler fra det europeiske forskningsrådet ERC.

Prosjektene som får støtte i den nye satsingen, skal få til sammen mellom 15 og 25 millioner kroner over 4 til 5 år. Dermed vil minst 60 sterke forskningsmiljøer få et godt og langsiktig tilskudd. Satsingen vil være åpen for alle norske institusjoner som søker FRIPRO.

Søknadsfrist 27. mai
Forskningsrådet vil lyse ut midler til den nye satsingen i årets FRIPRO-utlysning, som har søknadsfrist 27. mai. Det vil bli en egen søknadskategori med navnet FRIPRO Toppforsk. Mer informasjon om Toppforsk kommer i siste halvdel av mars.
 

Tredje fellesløft i FRIPRO

I 2012 gikk universitetene og Forskningsrådet sammen om et fellesløft på 600 millioner kroner til FRIPRO. I 2014 kom det andre fellesløftet på 300 millioner til unge forskertalenter. Begge fellesløftene bidro til å øke innvilgelsesprosenten i FRIPRO betydelig. Samarbeidet gjorde det mulig å finansiere mange svært støtteverdige prosjekter, som ellers ville blitt avslått på grunn av trange økonomiske rammer.

 

Skrevet av:
Christian Lund Spesialrådgiver 22 03 73 40 clu@forskningsradet.no
Publisert:
02.03.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016