Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Science Week:

Store helseutfordringer – mer samarbeid

- Samarbeidet mellom USA og Norge innenfor helseforskning er økende, og dette er viktig for å møte fremtidens store helseutfordringer, sa helseminister Jonas Gahr Støre under Science Week.

MD Anderson Cancer Center ble en viktig møteplass for heleforskning under Science Week MD Anderson Cancer Center ble en viktig møteplass for heleforskning under Science Week
Fremtidens helseutfordringer stod på agendaen da statsråder, universitetsrektorer og sentrale personer innenfor helseforskning, næringsliv og forvaltning møttes på MD Anderson Cancer Center i Houston, som en del av Transatlantic Science Week.

Banebrytende
MD Anderson Cancer Center er blant verdens fremste sykehus innenfor kreftforskning, og har forskningssamarbeid med Oslo Universitetssykehus, Stavanger Universitetssykehus og Kreftregisteret.

 Støre sier at nærmest alle land i verden i årene fremover vil få en eksplosiv økning i livsstilssykdommer Støre sier at nærmest alle land i verden i årene fremover vil få en eksplosiv økning i livsstilssykdommer - Samarbeidet har ført til banebrytende arbeid innenfor kreftforskning og det er etablert flere utvekslingsprogram for forskere.

- Oslo Universitetssykehus har også sendt pasienter med behov for svært spesialisert behandling til MD Anderson Cancer Centre, forklarer Støre.

St. Olavs Hospital i Trondheim og Haukeland Sykehus i Bergen er også blant institusjonene som har trappet opp USA-samarbeidet de siste årene.

Statsråden sier at Norge og USA har et økende samarbeid innenfor helseforskning,  spesielt innenfor ernæring, epidemiologi, kardiologi, genetikk, kreft, nevrologi og psykiatri. Han legger til at internasjonale sampubliseringer med både norske og amerikanske forskere har økt med nærmere 30 prosent de siste ti årene.

Livsstilssykdommer rammer hardt
Støre sier at nærmest alle land i verden i årene fremover vil få en eksplosiv økning i livsstilssykdommer som diabetes og overvekt. 
- Vi vil også få flere krefttilfeller og en sterk økning av personer med demenssykdommer.

Helsesamarbeid Han understreker at disse utfordringene vil komme i alle land. Livsstilssykdommer øker også kraftig i mange utviklingsland, som samtidig sliter med å bekjempe infeksjonssykdommer.

- Vi må bli bedre i det forebyggende helsearbeidet. Dette innebærer å inkludere en rekke tiltak for å hjelpe folk til å unngå sykdommer mens det fortsatt er mulig, påpeker Støre.

Statsråden sier vi vil bli utfordret til å utforme en helsepolitikk for å møte de nye behovene, og må basere oss på erfaring, tilgjengelige ressurser, og ikke minst på forskning.

Stor interesse for utvikling av forskningssamarbeid under Science Week Stor interesse for utvikling av forskningssamarbeid under Science Week
Helseministeren poengterer at internasjonalt forskningssamarbeid vil være grunnleggende for å finne nye løsninger. Han ønsker en økt innsats, også fra forskere for å sikre kvaliteten på helsetjenestene.
 - Innenfor dette feltet må politikkutformingen basere seg på solid forskning.

Skjev ressursfordeling

Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock) Helseministeren understreker at selv om både rike og fattige land vil møte de nye helseutfordringene, er det et stort misforhold i helseforskning.

- 90 prosent av all forskning innenfor helse handler om 10 prosent av helseproblemene vi har globalt. Og de 10 prosentene som dominerer agendaen er helseproblemene i den vestlige verden der betalingsviljen og -evnen er størst.

Støre legger til at både Norge og USA har en global tilnærming til kunnskap. Våre universitet og forskningsmiljøer er godt integrert i internasjonale nettverk. Dette er viktig også for å styrke forskningsmiljøer i sør.

Midler til helsesamarbeid mellom USA og Norge
Forskningsrådet programmer for Psykisk helse og Rusmiddelforskning har nå pågående utlysninger til forskningssamarbeid mellom norske og amerikanske miljøer.

- USA er interessant fordi de har store og dyktige forskningsmiljøer. Norske forskningsmiljøer er interessante samarbeidspartnere fordi vi har en stabil, personifiserbar og forskningsvillig befolkning, gode helseregistere og biobanker, sier avdelingsdirektør Mari Nes i Forskningsrådet.

(Lenker til utlysninger øverst til høyre).
 

Skrevet av:
Siv Haugan Seniorrådgiver +47 22 03 73 53 sh@forskningsradet.no
Publisert:
15.11.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016