Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Mission Innovation med ministermøte i Malmø:

Fortsatt stort behov for satsing på energiforskning

Landene i Mission Innovation ligger til nå ganske bra an til å nå målet om å doble sin FoU-innsats i løpet av en 5-årsperiode. Det kom fram på energiministermøtet i Malmø i forrige uke. Samtidig var det enighet om at utfordringene er store for å klare målene i Paris-avtalen. Videre innsats på energiforskning må derfor ha høy prioritet.

Samlet vekst i FoU-innsatsen for landene i Mission Innovation har til nå vært på ca. 37 prosent. Det vil si at de er i rute til å nå doblingsmålet som er en del av Mission Innovation. Hva hvert land får til på hjemmebane, er det som teller når det årlig vurderes hvordan de ligger an samlet sett. Særlig Kina og USA har hatt høy vekst det siste året. 

På årets ministermøte ble de viktige innovasjonene i energibransjen trukket fram.  Sol- og vindenergi er nå mer enn konkurransedyktig med fossilkraft i store deler av verden, og det viser hvor mye som har skjedd på kort tid. Også andre eksempler og innovasjoner på mange andre sektorer ble vist fram.

Olje- og energiminister Terje Søviknes trakk fra norsk side fram Pilot-E-ordningen, som Forskningsrådet, Enova og Innovasjon Norge samarbeider om. Og verdens energiministre fikk så se en nydelig film der verdens første fullelektriske turistferge "Vision of the fjords" gled gjennom norske fjorder. 

(Foto: Birgit Hernes)

Innovation Challenges - viktige teknologiområder
Mission Innovation har etablert arbeid på syv viktige teknologiområder i det som kalles "Innovation Challenges". På ministermøtet ble det også vedtatt å opprette et challenge for hydrogenforskning.

Noe av det mest spennende som skjer i "challengene", er kanskje det som er innenfor materialforskning og bruk av supercomputere og "artificial intelligence" innenfor materialforskning. Her er det Mexico, USA og Canada som er i ledelsen. Interesserte kan blant annet finne en rapport om arbeidet på: http://mission-innovation.net/. Videre er det laget en såkalt Twitch-konto (twitch.tv/ubcheinlab) der man kan gå inn og følge roboten som jobber med materialforskning.   

Mer informasjon om Mission Innovation finner man på nettsidene deres: http://mission-innovation.net/

Har du spørsmål om Mission Innovation, vil det være anledning til å få svar på dem under årets Energiforskningskonferanse, i den delen som er etter hovedsesjonen. Og hvis du ikke skal delta der, kan du ta kontakt med Birgit Hernes, bih@forskningsradet.no, for å høre mer om arbeidet. 

Skrevet av:
Birgit Hernes Spesialrådgiver +47 22 03 73 51 bih@forskningsradet.no
Publisert:
29.05.2018
Sist oppdatert:
29.05.2018