Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Europeiske og kinesiske forskere skal løse globale byutfordringer sammen

Konkurransen om midlene som JPI Urban Europe lyste ut sammen med det kinesiske forskningsrådet National Science Foundation of China (NSFC) var knallhard.

– Vi er glade, men ikke overrasket over å se at norske forskere er med i tre av de elleve prosjektene som vant frem. Erfaring har vist oss at interessen for byforskning er stor og kompetansen høy i norske FoU-miljøer, sier Forskningsrådets administrerende direktør, John-Arne Røttingen. Det var i alt 128 søknader.

Felles interesser

De nye byforskningsprosjektene vil starte opp i første halvdel av 2019 og vare i tre år. Tematikken de skal jobbe med spenner vidt – fra integrerte energi- og transportsystemer til bærekraftig matproduksjon og naturbaserte løsninger på miljøutfordringer. For at byene i både Europa og Asia skal bli bedre å bo i, må de få renere luft, bruke ressursene mer effektivt og ha funksjonelle løsninger.

– Kina og Europa har felles interesse av å heve livskvaliteten og den miljømessige bærekraften i byene våre. Disse prosjektene bygger broer mellom kinesiske og europeiske forskere og byer, så vi sammen kan løse våre felles utfordringer og gi fremtidens generasjoner bedre liv, sier lederen for NSFCs kontor for internasjonalt samarbeid, professor Fan Yingjie.

Norske forskere er med i tre av elleve europeisk-kinesiske prosjekter som skal bidra til at fremtidens byer får renere luft, funksjonelle løsninger og bruker ressurser mer effektivt.

Prosjektene med norsk deltakelse 

Dette er prosjektene med norske partnere:

  • SMUrTS: Sustainable mixed urban transit system with electric and conventional buses. NTNU er koordinator og SINTEF er partner.
  • HERMES: Integrated evaluation of energy saving, emission reduction potential and management strategies for urban road systems. SINTEF er koordinator og NTNU er partner.
  • NBS-Sustain-Urb: Sponge Cities within airshed and river basin management: integrating nature-based solutions to create sustainable places. NIVA og UiO er norske partnere.

Norske koordinatorer og partnere vil få brev fra Forskningsrådet tidlig i 2019.

Les mer om resultatet på JPI Urban Europes nettside: Eleven outstanding projects funded in the joint European – Chinese pilot call

 

Skrevet av:
Mari Susanne Solerød Spesialrådgiver 22 03 72 60 mso@forskningsradet.no
Publisert:
04.01.2019
Sist oppdatert:
04.01.2019