Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Fem store, næringsrelevante prosjekter i bioteknologi

Fem store, næringsrelevante prosjekter har fått støtte fra BIOTEK2021.Prosjektene spenner over alle programmets tematiske områder og forventes å gi et løft til utviklingen av næringsrelevant bioteknologi i Norge.

Programstyret for BIOTEK2021 har besluttet å gi bevilgning til fem prosjekter som skal videreutvikle den generiske bioteknologien i Norge. Prosjektene adresserer forskjellige samfunnsutfordringer som har det til felles at bioteknologi kan bidra til en løsning på disse. Problemstillingene som det skal forskes på spenner over områder som personifisert medisin, marin matproduksjon og omdanning av marin og landbasert biomasse til verdifulle produkter.

Det ble gitt en rekke faglige og strukturelle føringer i utlysningen, slik som f. eks at prosjektet skal inneholde en ELSA-komponent, involvere næringslivet i styringsgruppe og nettverk, internasjonalt samarbeid og bidra til en videre utvikling av nasjonalt samarbeid og oppgavedeling. Alle de fem prosjektene har i tillegg til å ha fått fremragende evaluering av det faglige innholdet i prosjektet, også ivaretatt disse føringene på en meget god måte.

Den innvilgede rammen blir på 200 mill kr, noe som er 25 % høyere enn den utlyste rammen.
Dette gis det anledning til uten ny utlysning av tilleggsmidlene. Til den obligatoriske skisseprosessen med frist 15. mars 2012 kom det inn 67 skisser. Til søknadsfristen den 30. mai 2012 var 26 av disse blitt omgjort til en endelig søknad. Fem av disse har nå fått bevilgning.

De fem nye prosjektene er: 

Prosjekttittel Prosjektleder Institusjon
The aqua genome project Kjetill Jacobsen UiO
Enzymatic modification and upgrading of marine polysaccharides Gudmund Skjåk-Bræk NTNU
Enzyme development for Norwegian biomass – mining Norwegian biodiversity for seizing Norwegian opportunities in the bio-based economy Vincent Eijsink UMB
A national research and innovation platform for personalized cancer medicine Ola Myklebost OUS
Sterile salmon by targeting factors involved in germ cell survival: novel vaccination strategies for sustainable fish farming. Geir Lasse Taranger Havforskningsinstituttet

 

 

Skrevet av:
Øystein Rønning
Publisert:
12.10.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016