Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Ti nye hesteforskningsprosjekter

Hestehold og hesteomsorg i sosiale medier og hest i trafikken er blant temaene som belyses i nye hesteforskningsprosjekter som starter i 2018.

Stiftelsen Hästforskning, som er beslutningstaker i det svensk/norske forskningssamarbeidet om hest, har bevilget midler til ti nye prosjekter i 2018. Prosjektene dekker et bredt spekter av temaer, fra omtale av hestehold i sosiale medier til fôr og fordøyelse hos hest og hest i trafikken. Det er norske prosjektledere eller partnere i fem av de ti prosjektene.

Nye prosjekter i det svensk/norske forskningssamarbeidet om hest skal gi ny kunnskap på et bredt spekter. Norske forskere deltar i halvparten av prosjektene. (Foto: Ann Kern-Godal)

Hestekunnskap i sosiale medier

Prosjektet Stallbackskulturer i cyberrymden skal undersøke hvordan hestehold og hesteomsorg debatteres i sosiale medier, blant annet med formål å utvikle digitale kommunikasjonsverktøy for forskningsbasert informasjon. Prosjektet er et samarbeid mellom Malmö Högskola (SE), Flyinge (SE) og Norges idrettshøgskole.

Grovfôr som forebygging

Prosjektet Karbohydrater i gress og grovfôr til hest skal undersøke innholdet av karbohydrat­fraksjoner i ulike typer grovfôr og hvordan disse fordøyes i hesten. Dette har betydning for både valg av fôrings- og beiteregimer for hest, og for forebygging av sykdommer som insulinresistens og forfangenhet. Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap og Institutt for plantevitenskap, begge NMBU, og Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Trafikk, halting og ganglag

Prosjektet Hest i trafikk skal framskaffe kunnskap om samspillet mellom hest, hestebruker og morderne veitrafikk. Vurdering av behov for tiltak for å bedre trafikksikkerheten, inkludert programmering av førerløse kjøretøy, inngår også i prosjektet som skal gjennomføres av Nord universitet ved Trafikkfaglig avdeling, Handelshøgskolen.

Prosjektet Bakbenshälta hos häst skal forbedre den subjektive visuelle bedømmingen og de objektive målemetodene som brukes for å detektere bakbenshalthet. Målet er å oppnå sikrere diagnostikk. Prosjektet er et samarbeid mellom NMBU Veterinærhøgskolen, SLU (SE) og Royal Veterinary College (UK).

Islandshesten er populær i Skandinavia, blant annet på grunn av sine spesielle gangartsegenskaper. Prosjektet Objektiv gangartsanalyse og halthetsutredning av islandshest skal blant annet utvikle nye algoritmer for automatisk klassifisering av gangarter, og identifisere variasjoner av betydning for gangartsegenskaper i genetiske studer og avlsarbeid. Prosjektet er et samarbeid mellom NMBU Veterinærhøgskolen, SLU, The Icelandic Food and Veterinary Authority (MAST) og University of Utrecht, Nederland.

Finansiering og mer informasjon

Hesteforskningen finansieres fra norsk side av Forskningsmidlene over Jordbruksavtalen, Norsk Hestesenter / Norsk Rikstoto og Forskningsrådet ved programmet BIONÆR.

Les mer her:
Stiftelsen Hästforskning: Anslag 2018
Norsk Hestesenter: Prosjektmidler for 2018 utdelt

Skrevet av:
Siri Anzjøn Spesialrådgiver +47 22 03 70 98 sia@forskningsradet.no
Publisert:
08.02.2018
Sist oppdatert:
15.02.2018