Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

15 nye innovasjonsprosjekter

Vel 105 millioner kroner er nå bevilget til 15 nye innovasjonsprosjekter etter fellesutlysningen mellom Forskningsrådet og Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri. Forskningsrådet ved BIONÆR-programmet støtter seks av prosjektene med 44,6 millioner kroner.

Utvikling av trefiberbaserte isolasjonsmatter og vindtette trefiberplater er blant temaene som får støtte fra BIONÆR. Det gjør også prosjekter på klimatilpasset bærproduksjon og bærekraftig salatpro­duksjon, funksjonelle produkter av egg, genredigering og bedre spermkvalitet i avlsarbeidet.

Hunton får støtte til innovasjonsprosjekt for å bruke sagflis til å utvikle nye bærekraftige byggprodukter. (Foto: Hunton Fiber AS)

– Forskningsrådet ønsker å engasjere næringslivet til forskningsinnsats for å finne nye løsninger som kan gi mer grønn og bærekraftig verdiskaping. I utlysninger for å mobilisere mat- og biobaserte næringer samarbeider vi med Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri for å få i gang flest mulig gode prosjekter og dekke hele bredden i landbrukssektoren, sier Fridtjof Unander, divisjonsdirektør for energi, ressurser og miljø i Forskningsrådet.

Mange gode søknader

Til søknadsfristen 11. oktober i fjor kom det til sammen inn 38 søknader. 36 søknader for til sammen vel 220 millioner kroner nå behandlet i BIONÆRs programstyremøte og i styret for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri. BIONÆR har bevilget 44,6 millioner kroner til seks nye prosjekter, mens Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har støttet 9 prosjekter med 61 millioner kroner.

– Regjeringa vil ha lønsame grøne arbeidsplassar over heile Noreg. Forsking og  nyskaping er viktig for å skape nye verdiar for samfunnet. Eg har god tru på at desse prosjekta som det nå blir løyvd pengar til, vil gi gode bidrag i så måte, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Oversikt over innovasjonsprosjekter i næringslivet med støtte fra BIONÆR (2018)
Prosjektnr. Prosjekttittel Prosjketansvarlig Sted
281928 Gene Editing to Innovate Norwegian Breeding Industries Norsvin R&D AS Hamar
​Hedmark
281943 Luftformede trefiberbaserte byggprodukter Hunton Fiber AS Gjøvik
​Oppland
281982 Klimatilpassa sorter, planter og dyrkingsteknikk for en stabil og økt norsk produksjon av solbær, rips og stikkelsbær Sagaplant AS Sauherad
​Telemark
282025 Utvikling av nye metoder for initiering og kontrollert immo­bilisering av okse­spermier, samt dokumen­tasjon av spermiekvalitet og fruktbarhet SpermVital AS Hamar
​Hedmark
282247 Optimal verdiøkning av eggprodukter Nortura AS Oslo
282290 Kontroll av bladrandskade for økt bærekraft i produksjon av crispisalat O. Espedal Han-delsgartneri AS Lierstranda
Buskerud

 

Skrevet av:
Anne Ditlefsen Seniorrådgiver 22 03 71 54 adi@forskningsradet.no
Publisert:
14.02.2018
Sist oppdatert:
16.02.2018