Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Her er ME-pasientenes forskningsprosjekter

Forskningsrådet deler ut 30 millioner til fire prosjekter etter over 700 innspill fra pasienter, pårørende og behandlere.


Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Prosjektene skal blant annet forske på årsakene til sykdommen, hvordan det går med syke og pårørende i møte med offentlige tjenester og teste ut en ny behandlingsform.
 

Prosjekttittel

Ansvarlig institusjon

Genetic studies in CFS/ME to investigate the potential involvement of the immune system and reveal biomarkers

Universitetet i Oslo

Defective energy metabolism in ME/CFS

Universitetet i Bergen

Individuals and families affected by CFS/ME: Population characteristics, service use and needs

SINTEF

Fecal microbiota transplant in chronic fatigue syndrome - an RCT

Universitetssykehuset Nord-Norge, Harstad

 

Dette er resultatet av en pilot for brukermedvirkning i helseforskning hvor brukerne av helsetjenestene har vært med på å bestemme hva det skal forskes på, både gjennom et åpent innspillsskjema på nett og som en del av et rådgivende brukerpanel.

Les om hele prosessen her

Universitet i Bergen skal studere forstyrrelser i energimetabolismen som mulig faktor i sykdomsmekanismen i håp om å bedre forstå årsakene til CFS/ME.

Universitet i Oslo skal undersøke rollen til immunsystemet i patogenesen til CFS/ME gjennom studier av genetiske risikovarianter for autoimmune sykdommer.

SINTEF skal studere den demografiske og sosioøkonomiske bakgrunnen til CFS/ME-pasientene og familiene deres og hvordan de møter offentlige tjenester, arbeidsliv og skole.

Prosjektet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge skal gjennomføre en studie av fekaloverføring hvor man endrer tarmfloraen til pasientene for å se om gjøre dem friskere.

– Forskningsrådets erfaringer har vært meget nyttige og vi vil spesielt trekke frem entusiasmen og engasjementet til pasientene og deres pårørende som overgikk alle forventningene våre. De har bidratt til å finansiere prosjekter av høy faglig kvalitet og med potensielt veldig stor nytteverdi, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

– Det har vært veldig givende å jobbe så tett med brukerne på et temaområde hvor kunnskapsbehovet og engasjementet er så stort. Takk til alle som har bidratt.

Skrevet av:
Geir Aas Seniorrådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
12.06.2017
Sist oppdatert:
25.06.2017