Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Haukeland-prosjekt vant oppfinnerpris

Leger ved Haukeland sykehus i Bergen har utviklet en ny og unik metode for måling av hjerneaktivitet. Selskapet som legene har etablert i samarbeid med BTO – Holberg EEG AS – har nå vunnet Hordaland fylkeskommunes oppfinnerpris 2012.

EEG-resultat: Dette kan gjøres både smartere og bedre, mente leger ved Haukeland sykehus. Nå kommersialiserer de arbeidet sitt. EEG-resultat: Dette kan gjøres både smartere og bedre, mente leger ved Haukeland sykehus. Nå kommersialiserer de arbeidet sitt. EEG brukes til måling av elektrisk aktivitet i hjernen. Metoden kan brukes til utredning av for eksempel epilepsi, komatilstander og demens.

Lettere å tolke resultater

Holberg EEG AS sin nyutviklede metode kan gi både mer forståelige og mer konsistente resultater, og slik bidra til at klinikere ikke misforstår EEG-måleresultatene.

Det finnes ingen tilsvarende produkter i markedet.

NRK-intervju: Trykk på bildet for å se intervju med oppfinneren på Vestlandsrevyen. NRK-intervju: Trykk på bildet for å se intervju med oppfinneren på Vestlandsrevyen. FORNY2020-samarbeidspartneren Bergen Teknologioverføring (BTO) bistår Holberg EEG AS i arbeidet med å kommersialisere resultatet av dette offentlig finansierte forskningsarbeidet ved Haukeland sykehus.

 

Gammeldags

Lege Harald Aurlien reagerte på hvor gammeldags hjerneleger arbeider, til tross for at de disponerer moderne EEG-måleutstyr. Fortsatt dikterer legene undersøkelsesresultatene inn som vanlig tekst i en pasientjournal.

Det slo ham at dette må man kunne forbedre.

– Vi syntes dette var gammeldags. Det gjøre resultatene vanskelige å sammenligne, sier hovedmannen bak metoden, som fikk eksperter fra 14 europeiske land til å bli enige om hvordan EEG-resultater bør tolkes av spesialistene.

Nå kan i prinsippet alle EEG-undersøkelser i alle land snakke ”samme språk”.

Metoden i bruk: Bildet viser to brukere som anvender applikasjonen, overlege Håvard Skeidsvoll og lege i spesialisering Ina Hjelland. (Foto: Holberg EEG/BTO) Metoden i bruk: Bildet viser to brukere som anvender applikasjonen, overlege Håvard Skeidsvoll og lege i spesialisering Ina Hjelland. (Foto: Holberg EEG/BTO)

Holbergs EEG AS sitt produkt er kort fortalt et dataprogram, hvor legen veiledes gjennom pasientundersøkelsen.

Enklere forskning

Et viktig sideresultat av arbeidet i Holberg EEG, er at det nå blir enklere å drive forskning på resultater fra EEG-hjerneundersøkelser.

– Nå blir EEG-resultatene direkte sammenlignbare, uavhengig av om man tar dem ut på norsk eller på kinesisk, forteller Aurlien til NRK Vestlandsrevyen.

Mottok prisen

Lege Harald Aurlien er hovedmannen bak metoden og Holberg EEG.

Han mottok oppfinnerprisen av fylkesordfører Tom-Christer Nilsen under et møte i fylkestinget i Hordaland. Prisen er på kr 75 000. Aurlien tok imot prisen sammen med resten av teamet sitt.

Holberg EEG AS sin nye metode er tatt i bruk ved Haukeland universitetssykehus. Også Dansk Epilepsi Senter og Oslo universitetssykehus er nå kunder.

Selskapet sikter nå mot både Europa, USA, Asia og Australia.
 

Skrevet av:
Christina Hæraas / Bård Amundsen
Publisert:
16.01.2013
Sist oppdatert:
13.09.2016