Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Fra smykkekurs til smart teknologi. «Årets forskningsidé» - mindre, mer, større og raskere

Med ny kunnskap om edelsteiners egenskaper forstod professor Bodil Holst at edelstenen kunne brukes til noe langt mer enn pynt. Nå er nylig professoren ved Universitetet i Bergen tildelt prisen for «Årets forskningsidé»: Ved hjelp av edelstener kan vi få langt raskere og mer effektive mobiltelefoner og datamaskiner i fremtiden.

Kort fortalt handler Holsts prosjekt om hvordan man på en ny måte kan produsere mikrobrikker slik at de har kapasitet til å lagre mer data og fungerer raskere. Samtidig krever de mindre energi – og ditto kortere ladetid.

  • I stedet for masker av glass, slik benyttet i dag, benytter Holst edelsteiner. De første testmaskene i kvarts kan være klare allerede neste år.

Bergen teknologioverføring (BTO) og FORNY2020 har støttet arbeidet med å teste om idéen har livets rett. Skulle de lykkes, åpner dette for store muligheter, sier Holst til Bergens Tidende. Juryen bak "årets forskningsidè" skriver bl.a.; - Vinnerbidraget er et meget spennende og innovativt prosjekt som sikter svært høyt inni et verdensomspennende milliard-marked.

Les hele artikkelen i BT. http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Bodils-smykke-kan-gi-it-revolusjon-3241651.html

Skrevet av:
Bergljot Gundersen
Publisert:
17.11.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016