Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

En slimete plage fikk pris

Et slimete sekkedyr, som i dag er en stor plage for norsk oppdrettsnæringen, kan bli miljøvennlig milliardindustri.

Det slimete kappedyret Tunikater kan bli rimelig mat for oppdrettsfisk og miljøvennlig drivstoff til biler. (Foto: Inge Døskeland) Det slimete kappedyret Tunikater kan bli rimelig mat for oppdrettsfisk og miljøvennlig drivstoff til biler. (Foto: Inge Døskeland)

”Vestlandets beste forskningsidé” ble den kalt da den ble belønnet med Sparebanken Vest og Bergen teknologioverføring (BTO) sin innovasjonspris den 21. mars.

Et forskerteam på fem fra Universitetet i Bergen og Uni Research har funnet ut at en spesiell type tunikat kan brukes både som fornybar kilde til biodrivstoff og til fiskefôr.

Tunikater er kappedyr som lever i alle verdens hav. Du ser dem på havbunnen, under bryggen og klistret på båtrep.

I framtiden kan du også se dem som biodrivstoff i biler og i fiskefôr.

Dette er gledelige nyheter for en voksende oppdrettsnæring, som i flere år har slitt med å skaffe nok kvalitetsfôr til fisken. Det er også hyggelig med tanke på å få ned utslippene fra biltrafikken.

FORNY-midler

Tunicol er det prosjektet i FORNY-porteføljen som har mottatt mest midler gjennom tidene.

Nå tar det av for alvor, rapporterer forskerne som interesserer seg for det slimete sekkedyret.

Anders Haugland er daglig leder for BTO. (Foto: BTO) Anders Haugland er daglig leder for BTO. (Foto: BTO) De 300 000 kronene forskerne får for oppdagelsen, vil de bruke til kommersialisering. De har allerede fått patent på biodrivstoff og har inne en søknad om patent til dyrking av ascidier for fiskefôr,skriver uib.no.

Målet er dyrking og høsting av denne miljøvennlige kilden til marin biomasse, for produksjon av fôr og biodrivstoff.

– Solid forskning

– Alle snakker om hvor viktig nyskaping og innovasjon er. Samarbeidet med Sparebanken Vest er med å skape oppmerksomhet om at de fantastiske forskerne vi har er viktige bidragsytere for fremtidig vekst også i vår egen region, sier daglig leder i BTO, Anders Haugland.

– Stipendene gir også BTO mulighet til å intensivere vårt operative arbeide med innovasjon og nyskaping. For oss er utdelingen et av årets høydepunkter!

– Dette er solid forskning utført av en solid forskningsgruppe, innen en næring med økende behov. Så potensialet er utvilsomt stort, sier juryens leder Kåre Rommetveit. Han er leder for Bergens forskningsstiftelse.

To good to be true

– Det største problemet vårt er at resultatene er så gode at vi frykter folk ikke skal tro på oss, sa forskningsleder Christoffer Troedsson og professor Eric Thompson til Bergens Tidene da de fikk prisen.

Skrevet av:
Siw Ellen Jakobsen
Publisert:
22.03.2013
Sist oppdatert:
13.09.2016