Forskningsdagene åpner. Hjernen er ikke alene!

Onsdag 16. september går startskuddet for Forskningsdagene, en nasjonal årlig forskningsfestival med over 200 arrangementer over hele landet.

Forskere over hele landet skal vise sine bidrag til samfunnet gjennom 12 dager. Årets tema er hjernen 

– Tilliten til forskning i Norge er rekordhøy, men vi må jobbe enda mer med å vise frem forskningens bidrag og betydning for samfunnet og enkeltmennesker. Forskningsdagene er et godt bidrag til å synliggjøre forskningen og skape enda større engasjement for ny kunnskap, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Hjernen handler om følelser og relasjoner, logikk og læring, hvordan vi fungerer og reagerer, tanker og drømmer. Hjernen styrer oss og vår hverdag. Likevel er det den delen av oss mennesker vi vet minst om.  

Du kan lære mye under Forskningsdagene! Hva med Ibsens lege-etikk i et digitalt frokostmøte; om hvorfor noen tar mer risiko enn andre, eller hvordan man tar beslutninger? Trenger du en paraply når du skal ut, eller hvem skal du bli med hjem i kveld? Og Trumper hjertet hjernen i USAs valgkamp? På Union Scene i Drammen kan du høre forskere og USA-eksperter forklare hvordan amerikanerne egentlig tenker. Eller bli med på musikkforsknings-lunsj i Stjørdal. Oslo-folk kan kikke på flotte bilder av hjernen i en fotoutstilling som står hele festivalperioden. Og det blir foredrag og samtale om havforskning i Badstu-naustet på Træna, og under speedforskningsformidlingen i Sogndal er et av temaene rett og slett"cruise og korona".  

Forskningsdagenes mål er å begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning. Dermed styrkes folks evne til kildekritikk og forskernes mulighet til å motarbeide falsk «forskningsinformasjon». 

– Forskning skaper kunnskap. Kunnskap er en forutsetning for at folk endrer adferd. Vi mennesker er omstillingsvillige når vi har kunnskap både om fakta og forstår årsakssammenhenger. Det kommer godt med i håndteringen av koronakrisen, men også for all omstillingen vi skal gjennom for å løse blant annet miljø- og klimakrisen. Hjernen er vårt viktigste verktøy og den er fantastisk, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.  

I fjor besøkte 80 000 barn, unge og voksne de ulike arrangementene, som samlet universiteter, høyskoler, institutter, museer, bibliotek og næringshager fra alle landsdeler. På grunn av koronapandemien vil en del arrangementer i år flyttes til den digitale sfære og antallet fysiske møteplasser er redusert.  

 Vi skulle ønske at vi kunne ha flere fysiske møter mellom folk og forskere under Forskningsdagene. Samtidig klarer vi kanskje i år klare å engasjere mennesker gjennom digitale flater som vi tidligere ikke har hatt dialog med, og forhåpentligvis klarer vi å utvikle en nysgjerrighet og et engasjement for kunnskap, sier Røttingen.

Velkommen til et gratisarrangementer nær deg! For å finne arrangementer i ditt distrikt kan du gå inn på https://www.forskningsdagene.no/arrangementer og velge din region. 

Pressekontakt

Vivill Vinsrygg

    Pressekontakt

Meldinger ved utskriftstidspunkt 24. september 2022, 22.05 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.