Nytt i søknadsbehandlingen
Endringene i årets søknadsbehandling av forskerprosjekt skal blant annet gi høyere kvalitet i ekspertpanelenes vurderinger og bedre informasjon til deg som søker.
Den største utlysningen for forskningsorganisasjoner i år har søknadsfrist 2. februar.
I år kommer det flere endringer i søknadsbehandlingen. Endringene skal blant annet gi:
- bedre kvalitet i ekspertpanelenes vurderinger
- en tilbakemelding på søknaden som begrunner søknadsresultatet på en god måte
- bedre informasjon om hva som skjer i de ulike trinnene av søknadsbehandlingen
Starten på et større arbeid
Endringene gjøres blant annet etter tilbakemelding fra søkerne om at de ønsker bedre svar på søknaden og større muligheter til å sette seg inn i hvordan søknaden er vurdert.
— Dette er starten på et arbeid som vil gi store endringer fremover. Utviklingen vil skje gradvis, med utgangspunkt i et godt kunnskapsgrunnlag, og i dialog med forskningsmiljøene. Det er viktig at søkerne skal ha forutsigbare rammer, og at alle endringer vi gjør står seg godt over tid, uttalte administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i nyhetssaken vår i november.
Utviklingsforslag fra søkerne som forutsetter større omlegginger av prosessen eller teknisk utvikling, vil vi altså vurdere fram mot senere utlysninger. Det gjelder for eksempel forslag om stående paneler som søker selv kan velge blant, og ulike former for å begrense antall søknader som gis full behandling, som totrinns søknadsprosess.
Ett temavalg, men vurdering for to
Endringer i selve behandlingsprosessen vil du som søker se lite til før du får tilbakemelding på søknaden i september. Den tydeligste endringen på søketidspunktet er at du bare kan gjøre ett temavalg i søknadsskjemaet. Denne endringen Iegger til rette for at panelet kan lese temateksten som søknaden er rettet mot, noe som ikke var mulig når hver søknad kunne være rettet mot flere tematekster.
Hvis du søker et annet tema enn Banebrytende forskning (FRIPRO) og panelet gir søknaden karakter 6 eller 7 på alle de fire vurderingskriteriene, vil den også konkurrere om midlene til Banebrytende forskning.
Hard konkurranse – spesielt innenfor FRIPRO
Konkurransen innenfor FRIPRO er svært hard, med langt flere støtteverdige søknader enn vi har midler til å innvilge. Selv blant de toppvurderte søknadene er det kun en liten andel som vil bli innvilget.
Vi setter derfor et karakterkrav for å bli vurdert for finansiering fra FRIPRO. Kun søknader som får karakter 6 eller 7 fra panelene på alle vurderingskriteriene, er kvalifisert. I 2022 estimerer vi at om lag én av seks av disse vil få finansiering.
Slik endrer vi søknadsbehandlingen
Se Behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt for detaljert informasjon om de ulike punktene. Du kan vente svar på årets søknad i begynnelsen av september.
Vi har oppdatert årets behandlingsprosedyre med utvidet informasjonen om en rekke aspekter vi ser søkerne har etterlyst, blant annet om
- hvordan fageksperter velges ut og settes sammen i paneler og hvordan panelene jobber inkludert bruk av vurderingskriterier og karakter
- hva informasjonen som etterspørres i de ulike delene av søknadsskjemaet brukes til
- administrasjonens rolle i relevansvurderingen
- porteføljestyrenes rolle og prinsippene de har anvendt når de prioriterer mellom søknader før vedtak
- Vi gir panelet tilgang til temateksten når de vurderer søknaden, så de kan se søknaden i kontekst av prioriteringene. Søknadens relevans for prioriteringene i temateksten vil fremdeles vurderes av Forskningsrådet.
- Søknaden kan bare rettes mot ett tema i søknadsskjemaet, men hvis du har søkt et annet tema enn Banebrytende forskning (FRIPRO) og panelet gir søknaden karakter 6 eller 7 på alle de fire vurderingskriteriene, vil den også konkurrere om midlene til Banebrytende forskning.
- Vi oppfordrer søkerne til å legge ved en kort beskrivelse av kompetansen de mener vil egne seg til å vurdere sin søknad, ikke bare oppgi forslag til navngitte eksperter, som i 2021.
- Vi gir porteføljestyrene flere verktøy når de skal prioritere mellom søknader: Fjorårets vurderingskriterium Forskningskvalitet deles i to og søknadene får separate karakterer på Kvalitet i FoU-aktivitetene og Potensial for å flytte forskningsfronten.
- Vi gir informasjon til panelene om hvordan søknadene skal vurderes på en måte som gir mindre rom for skjønn.
- Når ekspertene skal oppgi sitt kompetansenivå på den enkelte søknad, vil vi gi dem tydeligere definisjoner av de tre nivåene de kan velge mellom (specialist, generalist eller minor). Minimumskravet til kompetanse er at hver søknad skal vurderes av to generalister.
- Vi vil styrke kompetansen om tverrfaglighet i panelene.
- Informasjon til panelene om hvilken form tilbakemeldingen skal ha, vil gis på en måte som gir mindre rom for skjønn. Tilbakemeldingen fra ekspertene skal begrunne karakterene, påpeke styrker og svakheter ved søknaden og ha en lengde på 5-10 setninger per kriterium.
- Vi setter av mer tid til å kontrollere at tilbakemeldingen er i henhold til panelets beslutning og oppfyller kvalitetskravene.
- Vi gir mer og bedre informasjon ved endt søknadsbehandling enn før, blant annet om relevansvurderingen, om prosessen i hvert porteføljestyre og i form av karakterstatistikker.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 2. desember 2023, 20:08 CET