Smarte analyser og spennende resultater: Årets unge forskere-vinnere er kåret

Hva skal til for å få en robot til å rulle godt på andre planeter? Vil du vite mer om lyrikk i koronakrisen eller om skjønnhetsidealene blant moderne kvinner i Kina? Hvordan kan demokratiene stå imot digital propaganda og desinformasjon?

bilde av en dame som står på en brygge og har konfetti rundt seg
Foto: Unsplash/Miguel Teirlinck

I en direktesendt digital finale fredag 23. april ble de unge forskerne hedret. Til sammen 20 elever fikk pengepriser og spesialpriser som deltakelse på internasjonale konkurranser. Juryen er imponert over nivået i Forskningsrådets konkurranse for ungdommer

– Det har vært kjempespennende å jobbe med disse prosjektene, sier juryleder Maria Vetleseter Bøe, som er førsteamanuensis ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo. – Vi i juryen er imponert over nivået. Det er så mange gode, originale spørsmål og så mange smarte, grundige analyser og spennende resultater.

Se oversikt over alle vinnerne og les prosjektene deres på forskningsradet.no/ungeforskere

Deltakelse i VM
Blant de mange spesialprisene som deles ut, er deltakelse på International Science and Engineering Fair (ISEF) som arrangeres i USA. Dette er verdens største forskningskonkurranse for ungdom – også kalt VM i forskning. Her deltar over 1500 unge forskere fra mer enn 30 land.

Norge sender i år de to vinnerne i klassen for naturvitenskap og teknologi til ISEF: Mansukh Kaur fra St. Olav videregående skole i Stavanger og Matthieu Bou fra International School of Stavanger. Mansukh har forsket på hvordan effektiviteten på syrenøytraliserende medisiner henger sammen med hva de koster. Matthieu har forsket på hvordan man kan utvikle mer bærekraftig betong.

Juryen som har vurdert ungdommenes prestasjoner består av fageksperter fra forskjellige institutter ved Universitetet i Oslo. De har i tillegg et stort nettverk av konsulenter, mange blant de fremste i Norge på sitt fagfelt, slik at prosjektene får en virkelig god vurdering. I år har juryen vurdert 149 prosjekter.

Elever kan delta med prosjekter innenfor alle fagområder, og i år var det mange ulike prosjekter innenfor biologi, fysikk, historie, litteratur, økonomi, matematikk og design.  

Under arrangementet fredag fikk vi møte finalistene. Ungdommene var nemlig direkte med underveis i finalen. Vi fikk også høre HKH Kronprins Haakons hilsen til deltakerne. I tillegg deltok både forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit for å hylle de gode prestasjonene til ungdommene. Artist Sebastian Zalo, kjent fra NRKs program "De neste", var også et populært innslag.

Her kan du finne bilder av alle vinnerne: https://www.forskningsradet.no/unge-forskere/nyheter/vinnere-i-unge-forskere-2021/


Faktaboks om Konkurransen Unge Forskere

Ungdom som deltar i Unge forskere kan fordype seg i noe de lurer på, og være med i konkurranse med andre ungdommer som også vil finne løsninger eller undersøke noe.

Det er Forskningsrådet som arrangerer Konkurransen Unge forskere, som er en av Europas eldste konkurranser for ungdom som forsker, med over 50 års historie. Hvert år deltar rundt 150 elever med prosjektene sine, som vurderes av en jury og fageksperter fra universiteter og høyskoler. Viktige målsetninger for konkurransen er å fremme kritisk tenkning blant unge og rekruttere flere til forskning.

Forskningsrådet arrangerer også Nysgjerrigper-konkurransen for elever i barneskolen. Finalistene ble offentliggjort tidligere denne uken, oversikt finner du her. Vinnerne kåres 6. mai.

Pressekontakt

Meldinger ved utskriftstidspunkt 25. september 2023, 02:31 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.