Slik endrer vi søknadsbehandlingen i 2022
Neste års utlysninger for forskningsorganisasjoner er publisert. Vi har fått en rekke gode innspill til søknadsprosessen, og har nå gjort flere endringer i behandlingen av Forskerprosjekt-søknader.
Av Knut Dirk van der Wel
Den største utlysningen for forskningsorganisasjoner neste år har søknadsfrist 2. februar. Utlysningen er publisert nå og åpner for søknader 15. desember.
Siden forrige søknadsfrist har søkere og andre interessenter svart på flere spørreundersøkelser gjennom året og gitt oss mange forslag til hvordan vi kan forbedre søknadsprosessen. Vi har planlagt en rekke endringer i 2022.
Endringene skal blant annet gi:
- bedre kvalitet i ekspertpanelenes vurderinger
- en tilbakemelding på søknaden som begrunner søknadsresultatet på en god måte
- bedre informasjon om hva som skjer i de ulike trinnene av søknadsbehandlingen
— Vi har fått gode innspill til hvordan søknadsprosessen kan bli bedre. Det tar vi tak i nå. Blant annet har vi jobbet for å sikre at den enkelte søker får et godt svar på sin søknad og har bedre mulighet til å sette seg inn i hvordan den er vurdert, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Tiltak som forutsetter større omlegginger av prosessen eller teknisk utvikling blir vurdert fram mot senere utlysninger. Det gjelder for eksempel forslagene om stående paneler som søker selv kan velge blant, og ulike former for å begrense antall søknader som gis full behandling, som totrinns søknadsprosess.
— Dette er starten på et arbeid som vil gi store endringer fremover. Utviklingen vil skje gradvis, med utgangspunkt i et godt kunnskapsgrunnlag, og i dialog med forskningsmiljøene. Det er viktig at søkerne skal ha forutsigbare rammer, og at alle endringer vi gjør står seg godt over tid, sier Sundli Tveit.
Hard konkurranse
Av søknadene som ble behandlet ferdig i juni, innvilget Forskningsrådet 11,5 prosent. Innenfor enkelte temaer var det kun penger til å finansiere hvert tjuende prosjekt.
— Den tøffe konkurransen betyr at selv glimrende søknader får avslag. Vi jobber ut fra de rammevilkårene vi har og ser på hvordan vi kan legge opp en prosess som er hensiktsmessig og effektiv for alle parter, sier Sundli Tveit.
Endringer i 2022
Se Behandlingsprosedyren for Forskerprosjekt for mer informasjon om de ulike punktene. Nedenfor finner du de viktigste endringene for 2022:
I februar utvidet vi informasjonen om behandlingsprosedyren for 2021-utlysningen på nettsidene våre. Nettsiden er i store trekk oppdatert med tanke på 2022-utlysningen, men vil detaljeres videre. Vi vil utvide informasjonen om en rekke aspekter vi ser søkerne har etterlyst, blant annet om
- hvordan fageksperter velges ut og settes sammen i paneler og hvordan panelene jobber inkludert bruk av vurderingskriterier og karakter
- hva informasjonen som etterspørres i de ulike delene av søknadsskjemaet brukes til
- administrasjonens rolle i relevansvurderingen
- porteføljestyrenes rolle og prinsippene de har anvendt når de prioriterer mellom søknader før vedtak
- Vi gir panelet tilgang til temateksten når de vurderer søknaden, så de kan se søknaden i kontekst av prioriteringene. Søknadens relevans for prioriteringene i temateksten vil fremdeles vurderes av Forskningsrådet.
- Søknaden kan bare rettes mot ett tema i søknadsskjemaet, men hvis du har søkt et annet tema enn Banebrytende forskning (FRIPRO) og den får spesielt god vurdering fra panelet, vil den også konkurrere om midlene til Banebrytende forskning.
- Vi oppfordrer søkerne til å legge ved en kort beskrivelse av kompetansen de mener vil egne seg til å vurdere sin søknad, ikke bare oppgi forslag til navngitte eksperter, som i 2021.
- Vi gir porteføljestyrene flere verktøy når de skal prioritere mellom søknader: Fjorårets vurderingskriterium Forskningskvalitet deles i to og søknadene får separate karakterer på Kvalitet i FoU-aktivitetene og Potensial for å flytte forskningsfronten.
- Vi gir informasjon til panelene om hvordan søknadene skal vurderes på en måte som gir mindre rom for skjønn.
- Når ekspertene skal oppgi sitt kompetansenivå på den enkelte søknad, vil vi gi dem tydeligere definisjoner av de tre nivåene de kan velge mellom (specialist, generalist eller minor). Minimumskravet til kompetanse er at hver søknad skal vurderes av to generalister.
- Vi vil styrke kompetansen om tverrfaglighet i panelene.
- Informasjon til panelene om hvilken form tilbakemeldingen skal ha, vil gis på en måte som gir mindre rom for skjønn. Tilbakemeldingen fra ekspertene skal begrunne karakterene, påpeke styrker og svakheter ved søknaden og ha en lengde på 5-10 setninger.
- Vi setter av mer tid til å kontrollere at tilbakemeldingen er i henhold til panelets beslutning og oppfyller kvalitetskravene.
- Vi gir mer og bedre informasjon ved endt søknadsbehandling enn før, blant annet om relevansvurderingen, om prosessen i hvert porteføljestyre og i form av karakterstatistikker.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 28. mai 2023, 05:17 CEST