Nå er det klart for Forskningsdagene!

Onsdag 22. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Mange hundre arrangementer landet rundt sørger for at folk møter forskere. Det blir gøy, overraskende, sosialt og lærerikt.

bilde av en person som viser et barn hvordan man skal bruke laboratorieutstyr
Under Forskningsdagene er det flere hundre arrangementer over hele landet. Temaet for årets festival er "Fred og konflikt". Foto: Forskningsdagene/Bård Gudim.

Kan kunstig intelligens erstatte en artist? Er demokratiet i verden truet? Har vi fått nye reisevaner? Gjør krig på skjerm deg fredelig eller krigersk? Hva har en Oscar-nominert film og forskning til felles? Nå kan du få svar på alt dette og mye mer, for det er ikke lite som skjer under Forskningsdagene.

 Koronapandemien har tydelig vist oss at vi er avhengig av forskning for å løse de store samfunnsutfordringene. Nye utfordringer står i kø foran oss, og forskning kommer til å spille en nøkkelrolle for å nå bærekraftsmålene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.  Derfor er det så viktig at universiteter, høyskoler, biblioteker og kunnskapsbedrifter er med på å lage denne forskningsfestivalen som gjør forskning tilgjengelig i hele landet  og at de har brukt sin kreativitet til å utvikle spennende arrangementer, sier Sundli Tveit. 

I fjor måtte alle snu seg rundt og lage digitale versjoner, mens i år er det en blanding av fysiske, hybride og digitale arrangementer på planen.

Hver morgen under festivalen slår Andreas Wahl av en prat med en forsker, direkte på Instagram. Sett av noen minutter med morgenkaffen og lær noe nytt om hva det forskes på i Norge.

Under festivalen kan man også bestille en forsker til lunsjen, klassen eller foreldremøtet. Det kan handle om hvordan feilinformasjon fører til ufred, den typiske elbileieren eller bærekraftig klesforbruk. Foredrag som Kan ull erstatte plastikk? og Kvifor er kua så kul? står også på menyen.

Temaet for årets festival er fred og konflikt. Forskere skal vise sine bidrag til samfunnet gjennom 12 dager med forskingsfestival. Forskningsdagenes mål er å begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning. 

Pressekontakt

Sidsel Flock Bachmann

    Prosjektleder Forskningsdagene

Meldinger ved utskriftstidspunkt 28. november 2023, 20:34 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.