Klart for finale i Nysgjerrigper-konkurransen

Hvilken frukt eller grønnsak gir oss egentlig mest strøm? Og hva er grunnen til at tyggiser blir harde? Eller hvorfor har vi tacofredag?

Fem barn som ser og peker på en pc skjerm
Nesten 2400 elever har levert inn om lag 170 forskningsprosjekter. Nå er 21 finalister fra hele landet klare for finale i Nysgjerrigper-konkurransen. Foto: Shutterstock

Nå skal vi snart kåre vinnere i Forskningsrådets konkurranse for svært unge forskerspirer, Nysgjerrigper-konkurransen. I år har elevene forsket på alt fra om musikk kan påvirke humøret til hvorfor vi er redde for mørket og hvordan katter snakker.  

I Nysgjerrigper-konkurransen konkurrerer barneskoleelever i forskning. Nesten 2400 elever har levert inn om lag 170 forskningsprosjekter. Nå er 21 finalister fra hele landet klare, og juryen skal i gang med den vanskelige jobben med å kåre vinnerne.

Her er finalistene som konkurrerer om å bli Årets nysgjerrigper. Vinnerne avsløres 6. mai.

– Skal vi løse de store samfunnsutfordringene verden står overfor, trenger vi flere nysgjerrigperer, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.

– Alle disse spennende prosjektene gir meg tro på fremtiden. Vi må heie på barn og unge som spør, graver og utforsker verden rundt seg. Jeg håper at gjennom Nysgjerrigper-konkurransen har enda flere barn lært om hva forskning går ut på, og at flere har fått lyst til å jobbe med forskning, sier Sundli Tveit.  

Klassen som vinner Nysgjerrigper-konkurransen, får 30 000 kroner og den gjeve tittelen Årets nysgjerrigper. Juryen ledes av klimaforsker Bjørn H. Samset og representanter fra de regionale vitensentrene i landet.

Faktaboks om Nysgjerrigper:
Nysgjerrigper er Forskningsrådets tilbud til elever og lærere i barneskolen. Målet er at flere skal vite hva forskning går ut på, og at flere skal få lyst til å jobbe med forskning. Gjennom Nysgjerrigpermetoden får barn lære om forskning og prøve å forske selv. Nysgjerrigper-konkurransen arrangeres hvert år.

Forskningsrådet jobber for å øke interessen for forskning blant barn og unge, og for å rekruttere talenter til forskning. Hvert år deltar tusenvis av elever i forskningskonkurransene våre. I tillegg til Nysgjerrigper-konkurransen har Forskningsrådet også en konkurranse for elever fra ungdomskolen og videregående skole, Konkurransen Unge Forskere.

Konkurransen Unge forskere
Hva skal til for å få en robot til å rulle godt på Mars? Vil du vite mer om lyrikk i koronakrisen? Eller lære om overflatespenning? Fredag 23. april kl. 13 avsløres hvem som er vinnere i Konkurransen Unge Forskere. Les mer om finalen og konkurransen

Meldinger ved utskriftstidspunkt 28. november 2023, 21:33 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.