Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene

Forskningsdagene vil vise fram det beste norske forskere har å by på. I september er det duket for nok en feiring av forskning, denne gangen med et tema som engasjerer vidt.

Grafittivegg med motiv jente som hopper tau med piggtråd
Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene som er en nasjonal, årlig festival for forskningsformidling i regi av Forskningsrådet. Forskningsdagene arrangeres i september. Foto: Unsplash /Jakob Rubner

– Vi er veldig fornøyde med valget av årets tema. "Fred og konflikt" setter aktuelle og viktige problemstillinger i samfunnet på dagsorden. Det sammenfaller også godt med FNs fredsår Peace and trust i 2021 og bærekraftsmålene, sier Anne Kjersti Fahlvik, fungerende adm. dir. i Forskningsrådet.

Forskningsdagene er en festival med mange arrangementer over hele Norge,  og hvert år har festivalen et tema som inviterer til dialog og debatt om forskning. 

– Store spørsmål har ikke nødvendigvis et entydig svar. På denne måten kan vi skape debatt og løfte frem dilemmaer og problemstillinger. Vi kan gi ny kunnskap og skape engasjement både hos publikum og blant arrangørene rundt om i landet.

Dialog om forskning i samfunnet og en kunnskapsbasert samfunnsutvikling er også viktige motivasjonsfaktorer for arrangementet som går av stabelen i september.

– Festivalen er en viktig møteplass mellom forskere og folk flest. Det er viktig å kommunisere godt med publikum for å bevare tilliten til forskning, og sørge for at samfunnsdebatten blir preget av etterprøvbar kunnskap, sier Fahlvik.

  • Festivalen Forskningsdagene er en viktig plattform for forskningskommunikasjon i Norge, og brukes av blant annet universiteter, høyskoler, utdanningsinstitusjoner, forskningsinstitutter, museer og biblioteker som forteller ulike målgrupper om forskning under festivalen.

    • Nasjonal festival, mange hundre arrangementer på ca. 160 steder i Norge
    • Årets festivaldatoer: 22. september – 3. oktober 2021
    • Festivalen arrangeres i år for 27. gang
    • Årets tema er fred og konflikt
    • Researchers' Night er i år fredag 24. september og en del av Forskningsdagene
    • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle
    • Universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker står bak arrangementene
    • Festivalen ledes av Forskningsrådet
    • Over 116.000 publikummere på fysiske og digitale arrangementer i 2020

Spennende bredde

Festivalsjef Sidsel Flock Bachmann har god erfaring med brede temaer som kan tolkes på flere måter og brukes av mange miljøer.

– Vi prøver å få frem bredden av den forskningen som finnes i Norge, og å ha ulike faglige utgangspunkt når vi hvert år velger fokus for festivalen. Det blir spennende å se hvor mye forskerne har å by på innunder årets tema. Vi vet for eksempel at det forskes på fred, men hvordan gjør man egentlig det?

Bachmann ser også en rekke andre problemstillinger som kan passe inn, som direkte eller indirekte, har med fred og konflikt å gjøre.

– Vi håper temaet kan være til inspirasjon for mange ulike forskningsmiljøer. Umiddelbart tenker vi på konflikter rundt om i verden, mellom befolkningsgrupper og land. Kan forskningen bidra til bedre forhold for fred og rettferdighet i verden, når internasjonale forhold ofte er preget av mistillit, antallet mennesker på flukt er høyt, og støtten til demokratier synker?

Digital satsing

– Pandemien gjorde at en stor del av arrangementene under festivalen i 2020 foregikk digitalt. Over 100 000 publikummere deltok via skjerm, i tillegg til noen tusen som deltok på fysiske arrangementer. Mange arrangører snudde seg rundt og tenkte nytt og pandemivennlig i fjor, og disse erfaringene kan vi dra nytte av også under forberedelsene til årets festival. Vi er veldig fornøyde med at vi fikk med oss så mange, og kommer til å fortsette den digitale satsingen i år. Noen konsepter vil vi videreutvikle og kanskje kommer det noen helt nye. Pandemien vil nok også påvirke hvordan arrangementet vil forløpe i år, og det kommer sikkert ulike lokale løsninger og arrangementsvarianter tilpasset forholdene rundt om. Uansett, vi gleder oss til september!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 19. april 2024, kl. 02:54 CEST

Viktig informasjon

Til utlysingane med søknadsfrist 24. april betener vi vakttelefonen +47 22 03 72 00 måndag 22. april og tysdag 23. april kl. 08.00–15.45 og onsdag 24. april kl. 08.00–13.00.