Lys-forsker til topps i Forsker grand prix-finale

Daniel Vethe fra Institutt for psykisk helse ved NTNU fikk flest poeng, og sikret seg seieren da den nasjonale finalen i Forsker grand prix gikk av stabelen i Stavanger lørdag kveld.

Forsker_grand_prix.jpg

Ti PhD-kandidater deltok i finalen og hver av dem fikk fire minutter på seg til å engasjerende fortelle om sitt forskningsprosjekt.

Daniel Vethe jobber med å forstå hvordan lys påvirker søvn og psyke. Han har undersøkt hvordan man ved å ta blåtonene ut av lyset, slik at det blir varmt orangefarget, kan påvirke døgnrytmen. Søvn og døgnrytme er viktig for oss alle, og i akutte faser for enkelte psykiske tilstander er søvn spesielt viktig. Derfor har de forsket på om belysningen inne på sykehus kan være til hjelp.

De to beste kandidatene fra fem delfinaler med 40 deltagere fra Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo og Tromsø gikk videre til den store finalen som ble avholdt på scenen Stavangeren lørdag kveld.

Deltakerne i Forsker grand prix er doktorgradsstipendiater som er godt i gang arbeidet med graden sin, men som ennå ikke har disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med innholdet i presentasjonen og til sin sceneopptreden Forskningsrådet startet Forsker Grand Prix i 2010 for å hjelpe forskere med å dele kunnskapen sin, og siden den gang har over 500 fått denne treningen. til lettfattelige og fengende innlegg fra scenen. Det er ingen enkel oppgave, og de går virkelig foran med et godt eksempel på hvordan forskning kan forklares slik. 

– Gratulerer så mye med seieren i Forsker Grand Prix 2019 til Daniel Vethe og NTNU! Jeg er imponert over innsatsen. Alle de ti deltakerne har klart å gjøre flere års forskning at alle forstår, sa forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

– Samtlige kandidater er formidlere i særklasse. Det er utrolig spennende - og vanskelig - å være dommer og høre og lære fra så mange entusiastiske og flinke forskere, sa Kristin Danielsen, internasjonal direktør i Forskningsrådet og en av kveldens dommere. - Vi håper at dette vil gi trygghet og motivasjon til å formidle mer, til å utvikle sin egen stemme og bli synlige som forskere. Formidling er viktig for at forskningen skal ha legitimitet og støtte i befolkningen, derfor er denne jobben så viktig.

– Forsker Grand Prix bidrar til at unge forskere blir mer synlige, både som forskere og formidlere. Det viktigste er at de skaper kunnskap om forskning og tillit til at forskning er nyttig for folk flest, sier Nybø.

Målet med Forskningsdagene er å skape begeistring og forståelse for forskning. Derfor er formidling viktig.

Og fagfeltene som publikum fikk høre om var mange under finalen: Fra bilbatterier, til hvordan politiet kan avsløre løgn under avhør, antibiotikaresistens, hvordan mattelærere påvirker elevers holdninger og hva skjer med plantene når de – som ikke kan flytte på seg – blir utsatt for ekstremvær.

Alle deltagere presenterte sitt forskningsprosjekt fra scenen. Publikum gav sine stemmer via mobil fra salen. I tillegg til publikum var det et dommerpanel bestående av journalist i NRK EKKO-redaksjonen Vibeke Røiri, områdedirektør Forskningsrådet Kristin Danielsen og teatersjef Rogaland Teater Glenn André Kaada. Konferansier var Solveig Kloppen.

Pokalen ble delt ut av rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 1. oktober 2022, 04.16 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.