Vi lyser ut midler til forskerprosjekter med behov for uavhengighet fra offentlig eller privat brukermedvirkning og -finansiering. Utlysningen gjelder forskningen innenfor temaområdet "Energipolitikk, økonomi og bærekraft" slik det er definert i programplanen til ENERGIX. Godkjente forskningsorganisasjoner kan søke.
Forskerprosjekt | Velg |
Denne utlysningen har status "planlagt" fram til 27.02.2019 (seks uker før søknadsfristen) og vi kan endre utlysningen fram til denne datoen. Da blir utlysningen aktiv, og du kan opprette og sende inn en søknad fram til søknadsfristen. Hvis vi endrer utlysningen, vil vi legge inn melding om dette her.
Utlysningsteksten finnes også på engelsk. Det er den norske utlysningsteksten som er juridisk bindende. Dersom det finnes informasjon på andre nettsider som gjelder denne utlysningen, og som er motstridende med informasjon i utlysningen, er det utlysningen (del 2 og 3, inkludert vedlegg) som gjelder.
For de fleste problemstillinger innenfor temaområdet energipolitikk, økonomi og bærekraft mener vi at brukerinvolvering er viktig og nødvendig for å bidra til å sikre høy relevans i forskningen og effektiv spredning av resultatene. Vi oppfordrer forskere og brukere til å gå sammen om en søknad om Kompetanseprosjekt for næringslivet og offentlig sektor med søknadsfrist 4. september 2019.
Planlagt
Det er 20 millioner kroner tilgjengelig for nye prosjekter innenfor temaområdet "Energipolitikk, økonomi og bærekraft" slik det er definert i programplanen til ENERGIX.
Forskningsbasert kunnskap innenfor ENERGIX' temaområde "Energipolitikk, økonomi og bærekraft" er grunnleggende for myndighetenes og næringslivets langsiktige strategier på energiområdet. Det er behov for kunnskapsbygging og løsninger innenfor:
For mer informasjon om temaområdet se programplanen vår, som du kan laste ned til høyre.
Denne utlysning er åpen for søknader innenfor hele temaområdet nevnt over, men det er en forutsetning at prosjektene har behov for brukeruavhengighet.
Prosjekter som kan oppfylle kravet om behov for uavhengighet, er innenfor temaer der brukerinvolvering vil kunne så tvil om resultatenes troverdighet. Dette kan for eksempel være tilfelle på områder med sterke motstridende samfunnsinteresser eller miljøkonflikter.
Vi vil gjøre en særskilt vurdering av i hvilken grad uavhengighet av brukere er nødvendig for prosjektet og av de forventede resultatenes troverdighet. En positiv vurdering er avgjørende for at prosjektet kan få støtte. Vi anser ikke fravær av interesse fra brukere som en faktor som kan så tvil om resultatenes troverdighet. Dere kan ta kontakt med oss dersom dere har spørsmål om dette.
Merk at søkere skal gjøre rede for
a) hvorfor det er avgjørende å organisere prosjektet uten involvering og finansiering fra brukerne
b) prosjektets relevans for ENERGIX programplan og formålet for denne utlysningen
Dette gjøres i vedlegget "Relevans for utlysningen", se del 3 av utlysningen.
Dersom det er mange gode prosjekter kan ENERGIX velge å finansiere noen flere prosjekter utover rammen. Dersom det ikke er noen prosjekter med tilstrekkelig høy kvalitet og behov for uavhengighet av brukere, kan ENERGIX velge å ikke bevilge finansiering til noen prosjekter.
Alle søknader om Forskerprosjekt må være sendt inn fra en godkjent forskningsorganisasjon. Se liste over hvilke organisasjoner som kan sende inn søknader, i PDF-en "Definisjon av forskningsorganisasjon" til høyre på siden.
Kun forskningsorganisasjoner kan være samarbeidspartnere i prosjektene.
Vi jobber med å endre søknadstypene våre og 2019 er et overgangsår. Søknadstypene Forskerprosjekt, Unge forskertalenter og Mobilitetsstipend har som felles formål å støtte fornyelse og utvikling i forskningen på tvers av alle fag og tematiske områder. Vi samler alle våre utlysninger av midler til disse tre søknadstypene til én søknadsfrist. Samtidig tar vi i bruk felles krav og vurderingskriterier, på tvers av alle programmer og aktiviteter i Forskningsrådet. Du finner mer informasjon om dette her: Forskningsmidler i 2019.
Søknader som blir valgt ut til bevilgning, oppfyller alle krav til prosjektlederen, søknaden og vedlegg (se del 3 av utlysningen). I tillegg er de vurdert til å oppfylle formålene med utlysningen, herunder behovet for uavhengighet av brukere. Det vil også bli gjort prioriteringer ut fra den tematiske sammensetningen i ENERGIX løpende portefølje, samt det som er dekket av Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME).
Vi ønsker spesielt prosjekter innenfor følgende underområder til ENERGIX' temaområde "Energipolitikk, økonomi og bærekraft":
Prosjekter som omhandler sektorregulering vil bli prioritert foran andre prosjekter med tilnærmet samme kvalitet.
Blant prosjekter med tilnærmet lik faglig kvalitet og relevans for utlysningen, skal søknader med kvinnelig prosjektleder prioriteres.