Gå direkte til innhold
 

Gender Summit 4 - Europe 2014:

– For mange topp-posisjoner til menn

– Fremdeles gis for mange topp-posisjoner i forskningen til menn, sa Arvid Hallén i sin åpningstale under Gender Summit i Brussel.

– Fremdeles gis for mange topposisjoner i forskningen til menn, sa Arvid Hallén i sin åpningstale under Gender Summit i Brussel. – Fremdeles gis for mange topposisjoner i forskningen til menn, sa Arvid Hallén i sin åpningstale under Gender Summit i Brussel.
Over 300 delegater fra 40 land var samlet på Gender Summit i Brussel for å diskutere utfordringer og erfaringer knyttet til kjønnsbalanse og kjønnsperspektiver i forskningen. Dette er fjerde gang den internasjonale konferansen Gender Summit arrangeres.

Ubevisste fordommer
Hallén sa videre at forskningsprosjekter, problemstillinger, forskningsledelse og forskningsresultater reflekterer fremdeles ubalansen mellom kjønnene.

Over 300 delegater fra 40 land er samlet i Brussel for å diskutere kjønnsbalanse og kjønnsperspektiver i forskning. Over 300 delegater fra 40 land er samlet i Brussel for å diskutere kjønnsbalanse og kjønnsperspektiver i forskning.
– Jeg vil gjerne bruke min posisjon til å gjøre noe med dette. Når vi tror vi velger de beste, eller det beste ut fra helt objektive kriterier, spiller ubevisste fordommer en rolle i vurderingen. Dette er fordommer vi ikke selv er klar over at vi har. De fleste ønsker ikke å diskriminere.

Forskningsrådets Balanse-program profilerte seg under Gender Summit. Forskningsrådets Balanse-program profilerte seg under Gender Summit. Hallén forklarte at når man er uvitende om hvordan underbevisste fordommer påvirker oss alle, både kvinner og menn, kan vi like fullt bidra til diskriminering og bidra til utvelgelse på feil premisser.

Han la til at myndigheter, forskningsfinansiører og folk i lederposisjoner har et særlig ansvar for å ta dette inn over seg, erkjenne det og ta konsekvensene av denne erkjennelsen.

Store utfordringer

Delegatene fra Sør-Korea var blant de som kommenterte innledningene. Neste års Gender Summit skal arrangeres i Sør-Korea. Delegatene fra Sør-Korea var blant de som kommenterte innledningene. Neste års Gender Summit skal arrangeres i Sør-Korea. Hallén sa at vi har store utfordringer fremfor oss, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Dette gjelder særlig innen eksellenssatsinger og forskning i industrien.

– Kjønnsperspektiver i forskning er også et område hvor vi har store utfordringer. Vi vet at det er avgjørende for forskningens kvalitet og vår kollektive innsikt på en rekke viktige samfunnsområder.

– Det er avgjørende for det europeiske forskningssamfunnet å komme videre på dette området, og dette er noe vi vil prioritere fra vår side, avsluttet Hallén. 

Skrevet av:
Siv Haugan Seniorrådgiver +47 22 03 73 53 sh@forskningsradet.no
Publisert:
30.06.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016