Gå direkte til innhold
 

Realfagsrekruttering:

Verdens største naturfagtime

Over 4000 ungdomsskoleelever deltok i "Verdens største naturfagtime" i Bø Sommarland med røyk og colasprut - et rekrutteringsopplegg i regi av fysiker Andreas Wahl.

Mange måper når naturfagstimen går opp i røyk. Foto: Karin Totland, Forskningsrådet Mange måper når naturfagstimen går opp i røyk. (Foto: Karin Totland, Forskningsrådet)


Hensikten med Andreas Wahls prosjekt er å vekke interesse for realfagene og gi ungdommene en sjanse til å identifisere seg med realister og realistyrker.

Foto: Karin Totland Mange ville prøve badehetteeksperimentet. (Foto: Karin Totland) - Realfag er levende, aktivt og underholdende. Det skal prosjektet vise, og vise at det er “naturfag i alt rundt oss”, sier Wahl.

Han har mottatt støtte av Forskningsrådet, Tekna og Bø Sommarland.

- Takket være støtten fra Forskningsrådet er arrangementet gratis for skolene og elevene, sier han.

En VANNvittig dag
Den store realfags-timen fant sted i fornøyelsesparken onsdag 15. juni.

Elevene fikk en aktivitetsløype med 15 små og store naturfagrelaterte oppdrag. Så mange som 4229 elever hadde funnet veien til Bø, og det var mange glade ansikter blant både elever og lærere.

Et populært stoppested var badehetteeksperimentet. Her sprutet vannet hver gang en elev slapp en badehette fylt med vann ned på hodet til en medelev. De som gjorde det riktig, klarte å få badehetta til å vrenge seg og havne på hodet slik at håret ikke ble vått.

Foto: Karin Totland Bård Ivan Hansen, Terje Rove Pettersen, Per Otto Jørgensen og Julian Steder fra Ranvik ungdomsskole er fornøyde med arrangementet. (Foto: Karin Totland) - Dette er veldig morsomt, med mange fine poster, sa Julian Steder, niendeklassing ved Ranvik ungdomsskole i Sandefjord.

Moro og læring
De tre lærerne som var møtt opp fra Ranvik, sa seg enige.

- Et slikt tiltak som dette kombinerer moro og læring på en veldig fin måte. Dette kunne godt ha vært et årlig arrangement, sa Per Otto Jørgensen, som er lærer for en åttendeklasse.

Fanklubb

Niendeklasse-lærer Terje Rove Pettersen delte kollegaens begeistring. Han forteller at Ranvik ungdomsskole har en egen Andreas Wahl fanklubb.

I forkant av aktivitetsdagen hadde elevene fått flere nettbaserte oppdrag. De ble bedt om å dele seg inn i grupper på fire til seks personer der hver av dem fikk tildelt et realistyrke.

Dette yrket skulle følge dem gjennom oppdragene i forkant og under selve arrangementet.

Foto: Karin Totland Nora Slettemo og Solvor Olsetstuen fra 7. klasse på Tveiten skole isolerer DNA fra innsiden av munnen. (Foto: Karin Totland) To verdensrekordforsøk
Som spesielt høydepunkt gjorde Wahl forsøk på å sette to nye Guinness-rekorder under arrangementet i Sommarland. Den ene var å fyre av flest samtidige cola-mentos-fontener.

- Slipper man Mentos-drops ned i en cola light-flaske, skjer en reaksjon som danner masse bobler i bunnen av flasken, deretter står en colastråle høyt til værs, forklarer han.

Den offisielle verdensrekorden i antall samtidige fontener er satt i Mexico og er på 2500. I Sommarland var det 2812 colafontener, men tallet må godkjennes av Guinness som verdensrekord.

Dagen ble rundet av med verdens største naturfagstime der Wahl formidlet realfag på en underholdende måte, og timen ble avsluttet med en spektakulær demonstrasjon:

Wahl helte kokende vann ned i en tank med flytende nitrogen, som holder en temperatur på omtrent -190 grader celsius. 

Mange måpte da undervisningen bokstavelig talt gikk opp i røyk.
 

Fakta om prosjektet

Prosjektet “VANNvittig naturfag” mottok 250 000 kroner fra Forskningsrådets programmer Funksjonell genomforskning (FUGE) og Profileringsprogrammet for realfagene.

Fysiker og prosjektleder Andreas Wahl har tidligere mottatt finansiering fra Forskningsrådet til andre prosjekter knyttet til rekruttering til realfag, blant annet til utviklingen av showet "Universet på 42 minutter - et vitenshow".
 

 

Skrevet av:
Karin Totland Spesialrådgiver 22 03 75 01 kt@forskningsradet.no
Publisert:
17.06.2011
Sist oppdatert:
23.06.2011