Gå direkte til innhold
 

Ung forsker med suksess i Horisont 2020

For to år siden hadde ikke Nhien Nguyen fra Nordlandsforskning hørt om Horisont 2020. Nå er hun prosjektleder for et EU-prosjekt, leder av en arbeidspakke i et annet og forsker i et tredje.

Vi befinner oss i Bodø i slutten av januar. Minusgradene svir og det er storm i vindkastene. En gruppe mennesker med hodelykter kjemper seg bortover en smal vei full av fokkskavler. Mange av dem har aldri opplevd slike værforhold før, de er fra steder som Barcelona, Bologna og Wien. De har havnet nord for polarsirkelen fordi prosjektlederen for H2020-prosjektet SeeRRI har invitert til oppstartsmøte. Prosjektlederen heter Nhien Nguyen og er seniorforsker ved Nordlandsforskning i Bodø. God dialog mellom forsker Nguyen og Forskningsrådets nasjonale kontaktperson, var en av faktorene for at Nordlandsforskning lyktes med sin H2020-søknad. (Foto: Rita Jakobsen)

Oppstartsmøtet havner etter hvert i jordgammen til opplevelsesbedriften Tuvsjyen utenfor Bodø, der det brenner et stort og varmende bål. En av personene rundt bordet reiser seg og forteller en historie. Hun heter Kristin Eikeland Johansen og er Forskningsrådets nasjonale kontaktpunkt for H2020-programmet «Science with and for Society».

– For to år siden fikk jeg en telefon fra Nhien, sier hun og nikker bort mot den vietnamesiske forskeren, som sitter ved nabobordet.

–Hun ønsket informasjon om hvordan man kunne få støtte fra H2020-programmet. Jeg tenkte at dette kunne bli problematisk, for denne forskeren startet helt på scratch og hadde aldri gjort noe lignende før.

Gode hjelpere i Forskningsrådet
Nhien blir anbefalt å melde seg på en brokarageevent og får tips til hvordan hun kan komme i kontakt med interessante partnere. Den unge forskeren følger oppskriften og kommer med i flere konsortier. Senere blir det klart at et av dem kommer gjennom nåløyet i EU og Nhien har lykkes på første forsøk.

En måned senere får Nhien ideen til prosjektet SeeRRI. Her kommer samarbeidspartnerne både fra det forrige prosjektet som fikk støtte og fra konsortiene som ikke nådde opp. Evnen til å finne gode samarbeidspartnere har vært essensiell, men Nhien understreker at hjelpen fra Forskningsrådet har vært minst like avgjørende.

– Jeg har gått på flere kurs i regi av Forskningsrådet, som har gitt meg fundamentet jeg trenger for å jobbe med H2020, sier hun.

– Dessuten fortjener alle de dyktige folkene som har bistått meg underveis, en stor takk. Jeg har møtt mange hindringer på veien, men Forskningsrådet har alltid hjulpet meg å komme videre. Å vite at hjelpen er der hvis man trenger den, har gjort meg ekstra motivert.

Les også om Nhien sine erfaringer med kurset "Søke penger fra EU".

Målrettet arbeid
Eikeland Johansen er svært imponert over den 35 år gamle forskeren fra Vietnam.

– Nhien er en fremoverlent og dyktig forsker. Hun viser at det går an å lykkes, selv om man er ung. Jeg håper at flere norske forskere kan gjøre som henne. Nhien har vist at hvis du har en god idé og finner de rette partnere, så er det mulig å nå opp i kampen om H2020-midlene.

Eikeland Johansen berømmer dessuten Nhiens arbeidsgiver.

– At et lite institutt som Nordlandsforskning får realisert tre H2020-prosjekter på to år, er i seg selv bemerkelsesverdig. Instituttet har i grunnen gjort det meste riktig.

Dette liker naturlig nok Nordlandsforsknings direktør Iselin Marstrander å høre.

– Vi har hatt et målrettet arbeid mot H2020 programmene siden 2014. Nordlandsforskning har alltid hatt bred kontaktflate internasjonalt, men hadde lite forskningsmidler fra forskningsprogrammene i Europa. Derfor er det svært gledelig å se resultatene av denne satsningen de siste årene, der vi er involverte i flere prosjekter, har mange arbeidspakker og er koordinator for ett av prosjektene, sier hun.

12 partnere fra fem land er med i Horisont 2020-prosjektet SeeRRI. I januar 2019 var det oppstartsmøte i Bodø. (Foto: Svein Arnt Eriksen)

Viktige kjøreregler
Men hvilket prosjekt er det egentlig som har lokket de hutrende søreuropeerne så langt nord i januar?

– Målet med SeeRRI er å bygge et rammeverk som lar regional utviklingspolitikk inkludere sosiale verdier og behov, forteller Nhien.

– Dette gjøres ved å integrere prinsippene for ansvarlig forskning og innovasjon i regionalt utviklingsarbeid.

Poenget er å skape en fremtid som blir attraktiv for alle. For å klare det må de som former fremtiden forholde seg til noen viktige kjøreregler. 

– De må blant annet ta hensyn til etiske utfordringer og likestilling, og sørge for at innbyggerne engasjeres i utviklingsprosessen, sier Nhien.

– Slik sikrer vi løsninger som er utviklet med og for samfunnet.


Fakta SeeRRI:

- Oppstart januar 2019. Oppstartsmøte ble arrangert i Bodø i slutten av januar.  

- Varighet: Januar 2019 – Juni 2021

- Prosjektbudsjett: 2,03 millioner EURO

- Program: H2020-Swafs 14/2018

- Konsortium: 12 partnere fra fem land. Ledes av Nordlandsforskning. Pilotregioner: Nordland, Lower Austria, Catalonia.

- I Norge er Nordlandsforskning, NHO Nordland og Nordland fylkeskommune partnere.  

 

Skrevet av:
Thoralf Fagertun
Publisert:
11.02.2019
Sist oppdatert:
12.02.2019