Gå direkte til innhold
 

Forskningsrådets priser:

To internasjonale nordmenn hedres

Forskningsrådets pris for fremragende forskning går i år til fredsforsker Nils Petter Gleditsch. Paleontolog Jørn Hurum får Forskningsrådets formidlingspris 2009.

Kunnskapsminister Tora Aasland overrakte prisene under Forskningens festaften i Konserthuset onsdag 14. oktober.

Foto: Arne Langleite Nils Petter Gleditsch fikk prisen for fremragende forskning (Foto: Arne Langleite) Begge prisvinneren har bemerket seg sterkt internasjonalt de siste årene på sine fagfelt.

Professor Nils Petter Gleditsch, Institutt for Fredsforskning i Oslo, har gjennom en årrekke vært en av Norges fremste samfunnsforskere.

Men fredsforskeren er også anerkjent utenfor Norges grenser. Han har en meget stor vitenskapelig produksjon av høy kvalitet, og er en av de mest siterte forskere innen sitt felt. Tyngden av siteringer er fra de siste ti årene.

I løpet av sin 45 års lange forskningskarriere har Gleditsch hele tiden vært aktuell i sin forskning, mener juryen. Forskningen har fulgt et spor som har vært relevant for den samtidige poltiske debatt, både i Norge og internasjonalt.

Hans innfallsport har gått fra ikke-vold via militær etterretning, demokrati -og nå miljø.

Prisvinneren har søkt aktivt mot andre fag for å gi forskningen sin den nødvendige bredde.

"Norsk konflikt- og fredsforskning hadde ikke hatt en slik fremtredende posisjon uten prisvinnerens innsats som forsker, lærer, insitutsjons- og nettverksbygger", skriver blant annet juryen i sin begrunnelse.

- Jeg føler meg litt som Barack Obama i dag, sa Gleditsch da han mottok prisen. - Jeg vet ikke helt om jeg fortjener dette. Men jeg ser på dette som en belønning til et forskningsmiljø og ikke bare til meg, sa en beskjeden prisvinner.

Prisen er på 1 million kroner og bronseskulpturen "Liggende Møbius" av Aase Texmon Rygh.

Har gått nye veier

Foto: Arne Langleite Jørn Hurum fikk formidlingsprisen (Foto: Arne Langleite) Førsteamanuensis Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo får Forskningsrådets formidlingspris.

Han har gjennom en årrekke formidlet for et bredt publikum, og evnet å nå nye og brede målgrupper. Forskning og kunnskap har han gjort synlig gjennom entusiasme, glede og tilstedeværelse.

Hurum har gått nye veier for å formidle sin forskning og har gjennom dette hatt en gjennomslagskraft de færreste forskere kan drømme om.

Da han i mai i år lanserte det 47 millioner år gamle fossilet, som han har kalt opp etter datteren Ida, kapret paleontologen en hel medieverden.  

Også i 2007 klarte Hurum å få stor oppmerksomhet om sin forskning. Den gang gjalt det funnet av ”Monster-øgla fra Svalbard”, verdens største pliosaur. I løpet av noen dager havnet nyheten i aviser og tv-kanaler over hele verden.

Da forskningsministeren overrakte prisen til Hurum kunne han avsløre at han har flere store forskningsnyheter i ermet. - Vi har gjort svært spennende funn på Svalbard i sommer. Dette får dere se en dokumentarfilm om på National Geographic neste år, sa en hemmelighetsfull Hurum.

Forskningsrådets formidlingspris er på 250 000 kroner.

Skrevet av:
Siw Ellen Jakobsen
Publisert:
14.10.2009
Sist oppdatert:
13.09.2016