Gå direkte til innhold
 

Forskningsdagene

Se Forsker Grand prix-finalen her

Silja Torvik Griffiths gikk til topps i den nasjonale finalen i Forsker grand prix lørdag. Hennes innlegg om hvordan hjernen fungerer på sikt hos svært for tidlig fødte barn gikk hjem både hos dommere og publikum. Silja gikk av med seieren i en svært tett finale i Oslo lørdag kveld.

Lørdag kveld utfordret ti unge forskere hverandre på Edderkoppen i Oslo. Foran en fullsatt sal fikk de fire minutter hver til å fange publikum i kampen om å bli Norges beste forskningsformidler. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen delte ut premien til vinneren. Nivået var høyt og konkurransen knivskarp i en svært tett konkurranse lørdag kveld.

Hjerneforskning til topps
Silja Torvik Griffiths er forsker ved Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen, og hennes forskning viser at det er forskjell i hvordan hjernen hos for tidlig fødte barn og barn som er født til termin.

Det betyr at disse barna faktisk ikke er bare er late, spesielt vimsete eller dårlige til å konsentrere seg. Deres tidlige ankomst påvirker hjernen, og dette kan gi slike symptomer. Men mange klarer seg bra, og med litt hjelp og støtte fra omgivelsene kan det bli enda bedre.

Silja Torvik Griffiths fra UiB og Haukeland Universitetssykehus vant Forsker Grand Prix finalen 2013 Foto: Olav Stubberud, Forskningsdagene Silja Torvik Griffiths fra UiB og Haukeland Universitetssykehus vant Forsker Grand Prix finalen 2013 Foto: Olav Stubberud, Forskningsdagene

Kalv, asylbarn og bølgedrevne skip til finalen
Irmelin Kjelaas, Høgskolen i Telemark, Eirik Bøckmann fra NTNU og Julie Føske Johnsen fra Veterinærinstituttet/Norges Veterinærhøgskole var de tre øvrige av finalistene som til slutt konkurrerte i en superfinale.

Alle forskerne som var med, er vinnere av regionale del-finaler i Tromsø, Trondheim, Bergen, Porsgrunn og Oslo. Vi var i finalen blant annet innom temaer som kuer og kalver, bølgedrevne skip og kommunikasjonen med enslige asylbarn.

Publikum i salen stemte med mentometerknapper på sine favoritter. Fagdommere var teatersjef ved Riksteatret Ellen Horn, forsker Jørn Hurum og kultur- debatt og forskningsredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås. Eldrid Borgan, kjent fra Schrödingers Katt på NRK, var konferansier.

I videovinduene under kan du se lørdagens show fra Edderkoppen teater i Oslo, i sin helhet.

Første del av showet starter omtrent 20 minutter inn i videovinduet under.

 
Live streaming video by Ustream

 Andre del av showet starter ved omtrent 15:47 i videovinduet under.


Video streaming by Ustream

Skrevet av:
Geir Aas Rådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
26.09.2013
Sist oppdatert:
13.09.2016