Gå direkte til innhold
 

ÅRETS NYSGJERRIGPER 2013:

Prisdryss til forskerspirer

Vinnerne i barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper er kåret. Førsteprisen "Årets Nysgjerrigper 2013" gikk til Konsvik skole i Nordland. Klassen med sju elever på 1.-4. trinn har forsket på hvorfor de er så få.

Foto: Therese Farstad/ Norges forskningsråd Elevene på 1.-4. trinn ved Konsvik skole i Lurøy kommune i Nordland vant førsteprisen i Årets Nysgjerrigper for å ha forsket på hvorfor det er så få elever i klassen deres. Her utenfor Inspiria i Østfold, der prisutdelingen fant sted onsdag 5. juni. (Foto: Therese Farstad/ Norges forskningsråd) Nysgjerrigper er Forskningsrådets tiltak for barn på småskole- og mellomskoletrinnet. Onsdag 5. juni var det klart for finale i konkurransen Årets Nysgjerrigper, der barn fra hele landet er med og forsker på ting de lurer på.

Hele 10 prisvinnere blir kåret på ulike tilstelninger rundt om i landet de nærmeste dagene. Til Inspiria Science Center i Østfold kom Æresnysgjerrigper og dinosaurforsker Jørn Hurum onsdag formiddag for å dele ut førsteprisen og hederstittelen "Årets Nysgjerrigper 2013".

Fremtidens forskere

Øverst på pallen i konkurransen stod altså sju elever fra Konsvik skole på Helgelandskysten i Nordland. Elevene ved den fådelte skolen i Lurøy kommune har forsket på hvorfor det er så få elever i klassen deres.

Les sammendrag av prosjektet eller last ned vinnerbidraget her

– Vi ønsker å stimulere interessen for forskning allerede i skoleårene. I Årets Nysgjerrigper arbeider barn etter forskerens metoder når de skal finne svar på spørsmål de lurer på. Nysgjerrigper kan bidra til rekruttering av fremtidens forskere, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Skryt fra juryen

Foto: Therese Farstad/ Norges forskningsråd Klatring inngikk i programmet da førsteprisvinnererne var på premietur i Sarpsborg/Fredrikstad-området. (Foto: Ester Mæland/ Norges forskningsråd) Konsvik-elevene har i følge juryen gjort det meste riktig i forskningen sin og levert "en veldig sterk oppgave".

Elevene får ros for å ha tatt tak i en problemstilling som er aktuell og viktig for mange små samfunn i Norge. Ved hjelp av grundige analyser og varierte metoder har de hentet inn masse informasjon, tenkt nøye over funnene sine og ikke minst kommet med gode forslag til løsning på problemet

Ekstra imponert er juryen over at elevene peker på ting de kunne gjort enda bedre.

– Det er en kjempeviktig egenskap for forskere, og viser at dere er ekte forskerspirer og verdige vinnere av Årets Nysgjerrigper 2013, skryter juryen i sin tilbakemelding til elevene.

Drømmetur med Nysgjerrigper

Førsteprisen i Årets Nysgjerrigper 2013 premieres med en tredagers drømmetur med Nysgjerrigper i Sarpsborg/Fredrikstad-området.

Forskerspirene fra Konsvik får blant annet boltre seg på fint hotell, dra på Superland og Badeland og ha sitt eget Olabil Grand Prix. I tillegg blir det selvsagt en staselig festmiddag på hotellet med påfølgende nattkino.

Ti priser

I Årets Nysgjerrigper er det én førstepris, men andre- og tredjepriser både for småskoletrinnet og mellomskoletrinnet. Andreprisene er på 10 000 kroner, mens tredjeprisene er på 5 000 kroner.

I tillegg er det fem spesialpriser med premier til en verdi av 5 000 kroner. Spesialprisene deles ut i samarbeid med NITO (Teknologi- og design), Kreftforeningen (Helseprisen), Naturfagsenteret (Naturfagprisen), Matematikksenteret (Matematikkprisen) og Språkrådet (Språkprisen).

Se fullstendig oversikt over prisvinnere og premier på nysgjerrigper.no

Skrevet av:
Knut Dirk van der Wel Spesialrådgiver +47 22 03 71 63 kw@forskningsradet.no
Publisert:
05.06.2013
Sist oppdatert:
13.09.2016