Gå direkte til innhold
 

Prisbelønner nybrottsmann i fysikken

Professor i teoretisk fysikk, Asle Sudbø (44), har gjort seg bemerket i internasjonale forskningsmiljøer med nye og grunnleggende teorier. Han fikk onsdag Forskningsrådets pris for fremragende forskning.

Asle Sudbø fikk førstesiden i Nature med sin forskning på egenskapene til hydrogen under høyt trykk. Foto: NTNU Info/Arne Asphjell.

Asle Sudbø fikk førstesiden i Nature med sin forskning på egenskapene til hydrogen under høyt trykk. Foto: NTNU Info/Arne Asphjell. - Han har blant annet utviklet nye, grunnleggende teorier for de magnetiske egenskapene i høytemperatur superledere, og bidratt til å revolusjonere hele vår forståelse av fenomenet superledning, sier juryen i begunnelsen for kåringen av Sudbø til Årets Møbius i Fysikkens år 2005. Sudbø er professor i fysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU.

Årets Møbius, Forskningsrådet pris for fremragende forskning, ble tildelt Asle Sudbø under Forskningsrådets årlige Fremragende aften i Konserthuset onsdag kveld. Prisen er på 500 000 kroner, samt en skulptur av billedhugger Åse Texmon Rygh, Møbius, som prisen har fått navn etter.

I likhet med prisen for fremragende forskningsformidling, ble Årets Møbius 2005 overrakt av kunnskapsminister Øystein Djupedal.

- Årets prisvinner er en av vår tids mest kreative og produktive teoretiske fysikere. Han har blant annet utviklet nye grunnleggende teorier for de magnetiske egenskapene i høytemperatur superledere, og bidratt til å revolusjonere hele vår forståelse av fenomenet superledning, sa kunnskapsministeren i sin tale.

- Det foreløpig siste av de store arbeidene fra prisvinnerens hånd er en helt ny, oppsiktsvekkende teori for egenskapene til hydrogen ved høyt trykk og lave temperaturer. Denne teorien forutsier eksistensen av prinsipielt nye materialtilstander som aldri tidligere er blitt observert, og for den saks skyld ikke forutsagt.

- Prisvinneren er en usedvanlig forsker som utvilsomt har gjort seg fortjent til å motta Forskningsrådets pris for fremragende forskning. Han har gitt superlederfysikken, en over 90 år gammel disiplin der nobelprisene har kommet på rekke og rad, en kraftig ansiktsløtning. Superlederfysikken er etter hans arbeid plassert i en mye videre kontekst innenfor fysikken. Han har rett og slett definert det vi kan kalle moderniteten i dette spennende forskningsfeltet, sa Djupedal, før han inviterte Asle Sudbø opp på scenen for å motta prisen.

Professor Magne Espedal ved Institutt for matematikk ved Universitetet i Bergen har ledet juryen. Den har ellers bestått av professor Turid Karlsen Seim, Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo,  professor, dr. med. Per Teisberg, Rikshospitalet, Oslo,  dekan, professor Tore Vorren, Matematisk-naturvitenskapelig fakultet, Universitetet i Tromsø og professor Marit Melhuus, Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo.

 

Skrevet av:
Brita Skuland
Publisert:
24.11.2005
Sist oppdatert:
16.02.2006