Gå direkte til innhold
 

NCE NODE på Sørlandet:

Norsk næringsklynge til topps i Europa

Norwegian Offshore & Drilling Engineering (NODE) har fått "gullsertifisering" fra European Cluster Conference og tar plass i europeisk elitedivisjon. NODE er et Norwegian Centre of Expertise (NCE).

Kjell O. Johannessen i NODE, t.h., og Reinhard Büscher, leder for Unit Support for Innovation, DG Enterprise, Europakommisjonen. Foto: European Cluster Conference 2012 Kjell O. Johannessen i NODE, t.h., og Reinhard Büscher, leder for Unit Support for Innovation, DG Enterprise, Europakommisjonen. (Foto: European Cluster Conference 2012) Olje- og gassklyngen på Sørlandet, NCE NODE, har fått en prestisjefylt utmerkelse, som plasserer organisasjonen i den ypperste europeiske elitedivisjon: en såkalt «gull-sertifisering» for velfungerende klyngesamarbeid.

NCE NODE har som én av de tre første næringsklyngene i Europa fått denne såkalte «gull-sertifiseringen». 

European Cluster Conference 2012 i Wien samler næringsklynger fra hele Europa og står bak kåringen, som fant sted onsdag kveld.

Inn i en ny tidsalder

– Ved å få denne «gull-sertifiseringen», kommer vi i en europeisk elitedivisjon. Det er veldig stort og nesten litt uvirkelig. Vi tar steget inn i en ny tidsalder, sier daglig leder for NCE Node, Kjell O. Johannessen.

Over 200 europeiske næringsklynger har gjennomgått en første benchmarking og sertifisering, som har kunnet lede frem til en «bronse-sertifisering». Dette er en del av et EU-initiert system for kvalitetsutvikling av næringsklynger.

Etter den første benchmarkingen, pekte evaluatorene på tre næringsklynger i hele Europa som hadde potensial for en nyutviklet og høyere grad av benchmarking og som leder frem til en «gull-sertifisering». NCE NODE er én av disse tre næringsklyngene, som den siste tiden har gjennomgått en omfattende evaluering fra europeiske klyngeeksperter.

– Fantastisk anerkjennelse

– Å få denne topp-sertifiseringen, er en fantastisk anerkjennelse for NCE NODE og den svært profesjonelle måten organisasjonen leder industrien i felles satsinger, kompetansebygging og innovasjonsarbeid. Det viser at vi gjør mye riktig i arbeidet med næringsklynger i Norge, sier Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

De fleste land i Europa har omfattende programmer for næringsklynger. I EU-regi har det siden 2009 vært jobbet med å utvikle et felles system for benchmarking og sertifisering av slike klyngeorganisasjoner.

Den anerkjente sertifiseringsmetoden for lederskap i næringslivet, EFQM, har tjent som referanse når EU-programmet European Cluster Excellence Initiative har utviklet sertifiseringen for klyngeorganisasjoner.

Man vurderer blant annet ledelse og organisasjon, samarbeidsevne, nærhet til bedriftene i klyngen, evnen til utvikling av regionale innovasjonssystemer, strategi og forankring.

Regner med stor oppmerksomhet

– Vi har vært gjennom en omfattende evaluering fra europeiske eksperter i denne prosessen. Å få denne sertifiseringen vil bety mye for oss. Jeg tror vi kan vente oss stor internasjonal oppmerksomhet på NODE og olje- og gassindustrien på Sørlandet, og det vil lette arbeidet vårt i møte med både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Partnerne vil få en ytterligere trygghet for at vi jobber seriøst og at arbeidet vårt holder høy kvalitet, sier Kjell O. Johannessen.

– At NCE NODE får denne sertifiseringen, bør tjene som inspirasjon for alle de andre NCE-prosjektene i Norge, sier Gunn Ovesen. 

– Jeg håper også vi vil oppleve større interesse for måten vi jobber med næringsklynger blant alle som er opptatt av innovasjon og verdiskaping. Vi som eier NCE-programmet vet at NCE-ene holder et jevnt høyt nivå ved måten de jobber på. Dette ble også bekreftet da ECON evaluerte NCE-programmet i 2011. Når NCE NODE får denne kvalitetsutmerkelsen, viser det at «gull-sertifisering» er innenfor rekkevidde for flere norske næringsklynger i tiden som kommer, sier Ovesen.

To klyngeprogrammer i Norge

Norwegian Centres of Expertise (NCE) og Arenaprogrammet er de to nasjonale klyngeprogrammene i Norge. Disse eies av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA.

NCE-programmet har 12 næringsklynger i dag, og programmet har eksistert siden 2006. Hvert klyngeprosjekt omfatter forpliktende samarbeid mellom bedrifter i klyngen, universitet/ høyskoler og statlig virkemiddelapparat.

NCE NODE omfatter i dag 58 bedrifter som leverer utstyr og løsninger til olje og gassnæringen.

NCE NODE og industrien på Sørlandet har hatt en eventyrlig vekst de senere årene. I løpet av få år har antall ansatte i bedriftene i klyngen økt fra 1.800 til 8.000, og omsetningen har gått fra 5 milliarder til 40 milliarder.

«Gull-sertifiseringen» vurderer ikke resultatene til enkeltbedriftene i klyngen, men ser utelukkende på hvor suksessfullt klyngeorganisasjonen jobber for blant annet å skape samarbeidsarenaer, kompetanseheving og innovasjon.


Kontakt:

Kjell O. Johannessen, daglig leder i NCE NODE mob. 9099 0808
Gunn Ovesen, adm. dir. i Innovasjon Norge tlf. 2200 2578
 

Skrevet av:
Brita Skuland Seniorrådgiver +47 22 03 75 02 bsk@forskningsradet.no
 

Legg igjen en kommentar


Captchabilde

 
Publisert:
18.04.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016