Gå direkte til innhold
 

Norge signerer EØS-avtale om blå og grønn vekst med Portugal

Norge og Portugal har undertegnet en ny samarbeidsavtale gjennom EØS-midlene på over 102 millioner euro. Av dette går 38 millioner euro til blå næringsutvikling, forskning og utdanning.

– Både i Norge og Portugal er bedrifter som lever av havet, en viktig drivkraft i økonomien. Vi samarbeider godt i dag, og vi ønsker å forsterke dette samarbeidet ytterligere gjennom den nye samarbeidsavtalen, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Han refererer til den nye EØS-avtalen med Portugal hvor forskning for første gang blir en betydelig komponent. Avtalen ble signert i Lisboa mandag 22. mai.

Over de nærmeste månedene skal innholdet i programmene og utlysningene utvikles, men signalene tyder på at næringsutvikling og forskning knyttet til hav vil stå sentralt.

Faktaark om EØS-avtale med Portugal PDF - 1,5 MB

– Det er ikke bare norsk næringsliv og forskningsinstitusjoner som kan inngå i samarbeidsprosjekter. Her ligger det store muligheter for blant annet kommuner, frivillige organisasjoner og kultursektoren. Alle som vil være med å skape et grønt, konkurransedyktig og inkluderende Europa er velkomne til å delta, sier Bakke-Jensen.

Portugal er det tredje landet Norge inngår en ny EØS-avtale med som setter av penger til forskningssamarbeid. Romania var først ute i oktober, mens den nye avtalen med Estland ble signert tidligere i mai.

Norge fortsetter samtalene med andre land og Forskningsrådet håper flere avtaler snart vil være på plass.

Besøk EØS-siden vår for å følge utviklingen land for land.

 

Skrevet av:
Geir Aas Rådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
22.05.2017
Sist oppdatert:
13.03.2018