Gå direkte til innhold
 

JPI Mat og helse lyser ut midler

Det er nå lagt ut en internasjonal fellesutlysning innenfor tematikken kosthold, matprosessering og fedmerelaterte metabolske lidelser. Fra norsk side deltar Forskningsrådet gjennom fire programmer. Første søknadsfrist er 2. april.

Utlysningen har to hovedtemaer der søkere kan fokusere på ett eller begge: 

  1. Identifisering av mat/matkomponenter som påvirker metthetsfølelse, vektregulering og/eller risikofaktorer når det gjelder utvikling av fedmerelaterte metabolske lidelser, samt underliggende mekanismer. Dette inkluderer kunnskap om individuell respons på matkomponenter og kosthold.
  2. Effekt av prosessering og/eller lagringsforhold på matkomponenter, og hvordan dette igjen påvirker metthetsfølelse og risikofaktorer når det gjelder utvikling av fedmerelaterte metabolske lidelser. Dette kan inkludere hvordan matkomponenter kan modifiseres under prosessering uten at det går ut over konsumentaksept.

I tillegg er det et mål med utlysningen å støtte unge forskeres karrierer.

Fra norsk side er det stilt om lag 20 mill. kroner til rådighet (2 mill. euro). Det er Forskningsrådets programmer BEDREHELSE, HAVBRUK, MARINFORSK og BIONÆR som samarbeider om dette. Totalt i utlysningen er det 100 mill. kroner i potten (10 mill. euro).

Norske søkere som planlegger å innta koordinatorrollen, kan søke om inntil 6 mill. kroner (600 000 euro). Norske søkere som planlegger å være samarbeidspartnere, kan søke om inntil 3 mill. kroner (300 000 euro). Phd-løp kan kun søkes av koordinatorer og kun i henhold til norske regler.

Det blir en totrinns søknadsprosess med søknadsfrister hhv. 2. april 2019 og 9. juli 2019. Søknaden sendes inn via nettsiden JPI HDHL
Se her for mer informasjon og lenker til fullstendig utlysningstekst mm.

Programmene BEDREHELSE, BIONÆR, HAVBRUK og MARINFORSK samarbeider om norsk deltakelse i utlysningen i JPI Mat og helse om sammenhengen mellom kosthold og fedme. (Foto: Shutterstock)

Skrevet av:
Mona Gravningen Rygh Spesialrådgiver + 47 22 03 73 18 mgr@forskningsradet.no
Publisert:
06.02.2019
Sist oppdatert:
07.02.2019