Gå direkte til innhold
 

Formidlingsprisen til Terje Tvedt

Professor Terje Tvedt, forskningsleder ved Senter for utviklingsstudier, Universitetet i Bergen, har fått Forskningsrådets pris for fremragende forskningsformidling for 2005. Prisen er på 200.000 kroner.

Terje Tvedt får formidlingsprisenprisen som en anerkjennelse for en langvarig, original og profesjonell formidling fra et svært viktig kunnskapsfelt, sier juryen i sin begrunnelse.

Med sin evne til å popularisere og benytte seg av ulike medier og formidlingsformer, framfor alt fjernsynet, er han en foregangsperson i Norge. 

Terje Tvedt ble kjent for mange gjennom sin TV-serie "En reise i vannets historie", som har vært en stor suksess både i Norge og i utlandet. TV-serien har vært vist tre ganger i Norge, og  til nå i over hundre land, blant annet på kjente TV-kanaler som National Geografic og Discovery. 

Serien ble utgangspunkt for både en bok og for et undervisningsopplegg med lærerveiledning og DVD-versjon av serien. Dette er bestilt av et stort antall norske skoler. Video/DVD er oversatt til sju språk og solgt til om lag 400 internasjonale institusjoner og universiteter i USA og andre land. 

For tiden holder Tvedt på med en oppfølger - en ny serie som heter "En reise i vannets fremtid".

Tvedt har også skrevet manus til to programmer, som er vist på TV2  i  2003 og 2004, om "den norske modellen" i utviklings- og utenrikspolitikken.

Tvedt er en allsidig formidler og en meget etterspurt foredragsholder, såvel nasjonalt som internasjonalt. Han har dessuten et stort publikum gjennom bøker, kronikker og debattinnlegg i media om spørsmål knyttet til sine fagområder. 

Juryen framhever at det alltid ligger stor faglig kunnskap og integritet bak Terje Tvedts formidlingsaktivitet. Den understreker også at det er en meget viktig oppgave å øke bevisstheten og kunnskapen om jordens vannressurser. Vann som konfliktskaper, og  rent vann som en livsviktig ressurs i kampen mot nød og fattigdom, vil høyst sannsynlig være et av de mest brennbare tema i internasjonal politikk i årene framover.

Tvedt er også professor II ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo. 

Juryen for Norges forskningsråds pris for fremragende forskningsformidling:
Professor Tove Bull, Humanistisk fakultet, Universitetet i Tromsø, leder
Professor Liv Merete Nielsen, Avd. for estetiske fag, Høgskolen i Oslo
Professor Arne M. Bredesen, Institutt for energi og prosessteknikk, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Trondheim
Redaktør Trygve Aas Olsen, Fagbladet Journalisten, Oslo

Fikk formidlingsprisen

The embedded asset does not exist:
Asset Type: ImageFile_flex
Asset Id: 1132069173786
PAGENAME: ForskningsradetNorsk/ImageFile_flex/VisBildeMedTekst

 

Terje Tvedts hjemmeside
Skrevet av:
Lene Mostue Direktør +47 22 03 74 71 lm@forskningsradet.no
Publisert:
23.11.2005
Sist oppdatert:
16.02.2006