Gå direkte til innhold
 

Formidlingspris til klimaforsker

Forskningsrådets formidlingspris for 2018 er tildelt Bjørn Samset ved CICERO senter for klimaforskning.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø overrakte Forskningsrådets formidlingspris for 2018 til Bjørn Samset, CICERO. (Foto: Yngve Vogt)
Samset er fysisk klimaforsker og en av Norges fremste formidlere av klimaforskning og fysikk. Han behersker både den forklarende formidlingen av kompliserte spørsmål og det å opplyse pågående samfunnsdebatter gjennom media, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen fremholder at han er en uredd og tydelig stemme som også mestrer de vanskelige debattene der forskning møter politikk. Samset er tilgjengelig og når ut til et stort publikum, blant annet gjennom utstrakt foredragsvirksomhet. Han er svært opptatt av å skape interesse for forskning blant barn og unge, og har vært juryleder for Forskningsrådets Nysgjerrigper-konkurranse for barneskolen.

Hør Samsets budskap:

- Jeg vil gratulere Bjørn Hallvard Samset med prisen for fremragende forskningsformidling. Forskere som formidler så godt som Samset er viktige både for oss politikere og for folk flest. Vi trenger kunnskap for en opplyst debatt og for å ta gode beslutninger, og dét skal denne prisen inspirere til, sier statsråd for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø i en kommentar.

- Samsets bredde i aktiviteter og uredde formidling fra klimaforskning er imponerende og svært viktig. Kunnskap er under press og en betydelig andel nordmenn setter tilsynelatende spørsmålstegn ved forskernes uavhengighet og motiver. Det er ikke bra. Tilstedeværelse og synlighet er derfor viktig. Stemmer som Samset er med på å bidra til et bedre ordskifte om klima og klimapolitikk, og prisen er en svært velfortjent anerkjennelse av hans arbeid, sier adm. dir. John-Arne Røttingen i Forskningsrådet. Prisen er på 500 000 kroner.

​Tidligere vinnere er blant annet Henrik Svensen, Anine Kierulf og Frank Aarebrot.

Skrevet av:
Thomas Evensen Avdelingsdirektør +47 22 03 75 26 tev@forskningsradet.no
Publisert:
18.09.2018
Sist oppdatert:
19.09.2018