Gå direkte til innhold
 

Fem forskere ved UiB og UiO får ERCs Consolidator Grant

Tre forskere fra Universitetet i Bergen og to fra Universitetet i Oslo har sikret seg svært prestisjefylt europeisk finansiering de neste fem årene.

Disse fem forskere ved UiB og UiO får finansiert prosjektarbeid de neste fem årene med inntil 2 millioner euro hver etter å ha fått ERC Consolidator Grant. F.v. Thomas Arnesen, Kristine Walhovd, Harald Sodemann, Jill Walker Rettberg og Hans Kristian Eriksen.
De fem norske søkerne som får Consolidator Grant er:

Hans Kristian Eriksen, UiO, Institutt for teoretisk astrofysikk.  

Kristine Walhovd, UiO, Psykologisk institutt.  

Thomas Arnesen, UiB, Molekylærbiologisk institutt/Institutt for biomedisin.   

Harald Sodemann, UiB, Geofysisk institutt.

Jill Walker Rettberg, UiB, Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.

Se også Toppstipend til tre UiB-prosjekt.

Hans Kristian Eriksen og Kristine Walhovd har fått ERC-finansiering før. De fikk hvert sitt Starting Grant i henholdsvis 2010 og 2012. Walhovd og Thomas Arnesen har hatt hvert sitt FRIPRO unge forskertalenter-prosjekt fra Forskningsrådet. I tillegg har de to hver sitt FRIPRO Toppforsk-prosjekt, mens Harald Sodemann har et annet FRIPRO-prosjekt.

– At flere av søkerne som har fått ERC også har eller har hatt FRIPRO-prosjekter, gleder oss veldig. Vi ønsker å se at forskere som oppnår FRIPRO går videre med en søknad til ERC. En forsker som har fått prosjektfinansiering fra FRIPRO, har potensiale til å få ERC-finansiering, sier Per Ivar Høvring, nasjonalt kontaktpunkt (NCP) for ERC i Forskningsrådet.

Det var 48 søknader fra norske institusjoner, så den norske suksessraten er litt over 10 prosent. Gjenomsnittlig suksessrate totalt var 13 prosent.

– De som har søkt ERC før har en markert høyere suksessrate enn de som søker ERC for første gang. Ta noen diskusjoner rundt din CV og gjør deg opp en mening om dine sjanser. Har du et godt prosjekt bør du ikke sitte på gjerdet og vente til det er siste mulighet for å søke, oppfordrer Høvring.

Neste søknadsfrist for ERC Consolidator Grant er 15. februar 2018.
 

ERC Consolidator Grant 2017

Det europeiske Forskningsrådet har tildelt 630 millioner euro til 329 av de beste forskerne i Europa. Blant dem er altså fem norske.

I alt ble 2.538 prosjektforslag fra alle fagomåder vurdert. 13 prosent ble innvilget finansiering.

Søkere som har hatt et ERC-prosjekt tidligere, eller som har søkt tidligere, har høyere suksessrate enn gjennomsnittet. 

Flest Consolidator Grant-tildelinger gikk til britiske institusjoner (60), med tyske som nummer to (56) og franske på tredjeplass (38).

Tyskerne oppnådde flest hvis vi ser på nasjonalitet til søker (55), med italienere (33), franskmenn (32) og briter (31) deretter.

Blant søkerne som har fått Consolidator Grant denne gangen er 39 nasjonaliteter. En tredel er kvinner.

Ifølge ERC vil tildelingene skape ytterligere 2000 stillinger for doktorgradstudenter, postdok-er og andre som vil inngå i forskningsteamene.

 

Skrevet av:
Brita Skuland Seniorrådgiver +47 22 03 75 02 bsk@forskningsradet.no
Publisert:
05.12.2017
Sist oppdatert:
12.12.2017