Gå direkte til innhold
 

Et lite firma er på EU-radaren

SMB-selskapet Atbrox i Trondheim er med i to EU-prosjekter og får stadig invitasjoner om å bli med i flere. Unik kompetanse på nettskytjenester og en god universitetspartner har åpnet dørene. Universitetet i Oslo vil gjerne samarbeide med flere slike selskaper.

Atbrox har vært med på seks søknader med partnere i 20 land, og fått tilslag på to av dem. (Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen)

I prosjektet HyVar skal et italienskledet konsortium sørge for at programvaren i biler er oppdatert, og at oppdateringen skjer uten at det går utover trafikksikkerheten. Oppgaven til tomannsfirmaet Atbrox er å bidra med kompetanse på nettskytjenester (cloud computing).

Gode kontakter

– Selv om vi er et lite firma, har vi investert i søknadsprosessen, sier Amund Tveit. (Foto: Atbrox) Amund Tveit som er en av de to gründerne i Atbrox, har hatt god nytte av tidligere kontakter ved Universitetet i Oslo.

– Professor Einar Broch Johnsen ved Institutt for informatikk har dratt oss inn i EU-verdenen. Han er koordinator for FP7-prosjektet Envisage, som var starten på vår EU-karriere. Det var også UiO som trakk oss med i HyVar. Uten UiO hadde vi ikke kommet så langt. Nå er vi med i to hotte forskningsfagfelt – "cloud computing" og "internet of things", sier Tveit. Selskapet hans har vært partner med Amazon Web Services siden 2010.

Da Atbrox ble med i søknaden til Envisage-prosjektet, kom selskapet inn i EUs SMB-register Det var en god markedsfører. I ettertid er selskapet spurt av mange andre aktører som vil ha dem med på sine søknader. Til nå har Atbrox vært med på seks søknader med partnere i 20 land. To av dem har fått tilslag.

250.000 lesere av blogg

Tveit reiste til Nederland og Tyskland i forbindelse med søknadsskrivingen for å være tidlig med i prosessen.

– Selv om vi er et lite firma har vi investert i søknadsprosessen. Etter reisene har vi vært aktive deltakere, blant annet via Skype. Samt at vi selvsagt har deltatt på flere prosjektmøter rundt omkring i Europa etter at vi har fått tilslag, sier Tveit.

Atbrox jobber nå aktivt i EU-prosjektene. En av deres spesialiteter (i tillegg til cloud computing) er å blogge. De har erfaring med å bruke blogg til å nå ut med det de jobber med og få respons. Et blogginnlegg de hjalp til med i Envisage-prosjektet, har hatt svimlende 250.000 lesere de to første månedene den har vært i drift.

UiO vil ha med små teknologiselskaper

– Vi vil gjerne samarbeide med flere som Atbrox, sier Einar Broch Johnsen. (Foto: UiO) Da Universitetet i Oslo så seg om etter en industripartner, gikk de til Atbrox.

– Atbrox har akkurat den kompetansen på cloud computing som vi var ute etter i HyVar-prosjektet. I tillegg har nøkkelpersoner i firmaet forskningserfaring på ph.d.-nivå, som gjør at de raskt kan sette seg inn i utfordringene i et forskningsprosjekt som HyVar, sier professor Einar Broch Johnsen ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

UiO ønsker å trekke med flere IT-selskaper.

– De små teknologiselskapene har ofte en raskere og mer fleksibel beslutningskjede enn de store. I tillegg har de en slags energi som passer godt med forskningsprosjekter. Vi er interessert i å komme i kontakt med flere små teknologiselskaper som har interesser rundt distribuerte tjenester, cloud computing, og big data, sier Johnsen.

 

Råd til andre

  • Allier deg med andre. Finn noen som har vært ute i krigen før.
  • Bruk penger på match making-seminarer og bli kjent med aktører i andre land.
  • Vis frem din spesialitet og hvordan den er brukt i større problemstillinger, for eksempel gjennom blogging og i EUs SMB-register.

 

HyVar

Bilene blir mer og mer avhengig av programvare, men hvordan kan leverandørene oppdatere programvaren på en måte som ikke går ut over trafikksikkerheten? Det skal prosjektet "Scalable Hybrid Variability for Distributed Evolving Software Systems" (HyVar) finne ut. Tanken er å lage et tingenes internett der hver bil er en "ting". Bilen sender en melding til bilfabrikken når programvaren trenger oppdatering.

Norske partnere er Atbrox og Universitetet i Oslo. I tillegg deltar et italiensk og tysk universitet og to italienske bedrifter. Budsjettet er 2,8 millioner euro over tre år. 3 millioner kroner går til Atbrox.

Gjer smarte bilar smartare

 

Skrevet av:
Claude R. Olsen
Publisert:
24.04.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016