Gå direkte til innhold
 

Er du forsker og ønsker hjelp av elever til å samle data?

Hver høst har tusenvis av elever fra hele landet hjulpet forskere med å skaffe ny kunnskap om alt fra kunstgressgummi til matpakkeinnhold og slangord. Har du en idé til neste års forskningskampanje?

Nå søker vi forskere å samarbeide med om forskningskampanjen som skal foregå fra september til oktober 2019.

Hvis du har et prosjekt der elever fra hele landet kan hjelpe til med å skaffe data eller bidra i andre deler av forskningsprosessen vil vi gjerne komme i kontakt med deg.

Send inn forslag ved å fylle ut dette skjemaet innen 28. februar 2019.

Elever fra 4B på Slåtten skule gransker kunstgressgranulat som var tema i Forskningskampanjen 2017. (Foto: Lillian Helleseth Furnes)

Hva er Forskningskampanjen?

Forskningskampanjen er et landsomfattende citizen science-, eller folkeforskningsprosjekt, der ikke-forskere bidrar til forskningsprosjektet. Tema for kampanjen varierer fra år til år.

I Forskningskampanjen samarbeider vi med tusenvis av elever fra 6 til 19 år som hjelper forskere ved å samle inn og registrere data. Forskerne analyserer datamaterialet og skriver en rapport. Målet er at kampanjen skal bidra til ny kunnskap og samtidig gi elevene erfaring med forskning og metode.  

Vi ser etter prosjekter

  • som gir elever mulighet til å gjøre engasjerende og lærerike undersøkelser, eksperimenter eller observasjoner – gjerne utenfor klasserommet
  • der undersøkelser kan gjøres over hele landet
  • der data som samles inn kan være åpne for alle, og kan analyseres av elevene som er med
  • har et tema som oppfattes viktig og relevant for barn og unge, men ikke et tema der de må forske på seg selv.
  • som kan kobles til Forskningsdagenes tema for 2019 som er miljø

Tidligere har elever blant annet undersøkt svinn fra kunstgressbaner, kartlagt arter av meitemark, målt innetemperatur i hjemmene sine, registrert innhold i matpakker og utforsket språk- og dialektbruk.

Forskningskampanjen: hvem gjør hva?

Forskerne kommer med ideen og har faglig ansvar, mens Forskningsrådet og Nettverk for miljølære ved Universitetet i Bergen (miljolare.no) står for kommunikasjon med skolene, eventuelt utstyr og den digitale løsningen for dataregistreringen. Alle samarbeider om veiledninger og utvikling av opplegget for skolene. Forskningskampanjen er ikke en finansieringsordning, men et samarbeidsprosjekt. Forskningsrådet vil dekke kostnader i forbindelse med prosjektet som utstyr eller kommunikasjon.

Kontakt Marit Møllhausen i Område for kommunikasjon dersom du har spørsmål. Arbeidet med å utvikle Forskningskampanjen 2019 vil starte opp så snart som mulig etter at tema og samarbeidspartner er bestemt. 

 

Skrevet av:
Marit Møllhausen Rådgiver +47 22 03 75 56 mmo@forskningsradet.no
Publisert:
21.01.2019
Sist oppdatert:
22.01.2019