Gå direkte til innhold
 

Dobbelt så mye til forskning i ny EØS-avtale med Tsjekkia

Norge og Tsjekkia har signert ny EØS-avtale. 30 millioner euro er satt av til bilateralt forskningssamarbeid.

Avtalen ble signert av statssekretær Elsbeth Tronstad og fungerene statssekretær (Acting State Secretary and Head of the Minister's Office, Ministry of Finance) Milena Hrdinkova. Foto: Emma Lydersen, UD

4. september signerte den norske og tsjekkiske regjeringen ny EØS-avtale mellom de to landene.

– Denne avtalen er en milepæl i det allerede gode og tette forholdet Norge har til Tsjekkia. Den gir oss muligheter til å videreutvikle eksisterende samarbeid og utveksle kunnskap og kompetanse på viktige områder som er av felles interesse, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Forskning er et viktig satsingsområde i den nye avtalen med Tsjekkia. Forskningsrådet skal spille en sentral rolle sammen med det tsjekkiske teknologirådet (TACR) i gjennomføringen av dette programmet. De vil jobbe for å utnytte og utvikle tette kontakter med næringslivet, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Et annet viktig forskningsområde som avtalen legger vekt på, er karbonfangst og lagring. Klima- og miljøtiltak, inkludert klimatilpasning og biodiversitet er også høyt prioritert.

Faktaark om den nye EØS-avtalen med Tsjekkia PDF - 1,6 MB

Dobbelt så stort

Siden 2013 har det norsk-tsjekkiske forskningsprogrammet finansiert 23 prosjekter for totalt 17 millioner euro. Det nye forskningsprogrammet ligger an til å bli nesten dobbelt så stort.

Forskningsrådet er veldig fornøyd med den nye avtalen og ser frem til å samarbeide med TACR om å opprette et brukervennlig program for forskningssamarbeid.

De neste månedene vil detaljene i programmet utarbeides og de første utlysningene kan vi forhåpentligvis vente oss i løpet av 2018.

Følg med på Forskningsrådets EØS-side for siste offentlige informasjon om de nye EØS-avtalene.

Skrevet av:
Geir Aas Rådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
05.09.2017
Sist oppdatert:
06.09.2017