Gå direkte til innhold
 

Klart for ny utlysning i år:

Det blir nye sentre for forskningsdrevet innovasjon, SFI

Forskningsrådets hovedstyre har besluttet at det skal utlyses penger til nye sentre for forskningdrevet innovasjon, SFI. Ambisjonen er å starte opp nye sentre i 2015.

For sju år siden ble de første 14 Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) utlyst. Den neste utlysningen blir tredje runde med nye SFI.

– Arbeidet til Sentrene for forskningsdrevet innovasjon har vekket stor internasjonal oppmerksomhet, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Illustrasjon: SIMLab En av SFI-suksessene er SIMLab ved NTNU, her med datasimulert bil og kollisjonsdukke. (Illustrasjon: SIMlab) Et fremragende SFI-eksempel er SIMLab ved NTNU som har blitt en svært ettertraktet samarbeidspartner for internasjonale bilprodusenter.

Ved første utlysningsrunde for SFI i 2006 ble det startet opp 14 sentre. I 2011 ble det opprettet ytterligere sju, slik at det nå er 21 SFI i gang.

De første 14 sentrene avsluttes ved utgangen av 2014 eller tidlig i 2015.

Høyt internasjonalt nivå

SFI-ordningen fremmer langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom forskningsaktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer. SFI utvikler kompetanse på høyt internasjonalt nivå på områder som er viktige for innovasjon og verdiskaping.

Ordningen styrker teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning.

– SFI-ordningen stimulerer bedrifter til å planlegge fremtiden og tenke langsiktig, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet. Foto: Scanpix/Erlend Aas – SFI-ordningen stimulerer bedrifter til å planlegge fremtiden og tenke langsiktig, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet. (Foto: Scanpix/Erlend Aas) – SFI-ordningen stimulerer bedrifter til å planlegge fremtiden og tenke langsiktig. På denne måten styrker satsingen langsiktig, næringsrettet forskning, samtidig som den sikrer at norske forskningsmiljøer kan ligge i front internasjonalt, sier Hallén.

Søknadsprosess og premisser

Den nye utlysningsrunden vil bli åpen for alle temaer som er av betydning for innovasjon og verdiskaping i næringslivet.

Målet er å ha selve utlysningen klar i løpet av juni måned. Det legges også denne gang opp til en to-trinns prosess med obligatoriske skisser i første omgang og deretter fullstendige søknader.

Kvinneandelen i dagens portefølje av sentre er for lav. Søkerinstitusjonene oppfordres til å se etter kvinnelige senterledere og ledende forskere i arbeidet med nye søknader. Det jobbes med å avklare formalitetene for den nye utlysningsrunden.

I tillegg klargjøres frister for innsending av obligatoriske skisser og for fullstendige søknader.

Den foreløpige tidsplanen legger opp til at fristen for obligatoriske skisser kan bli i første halvdel av oktober i år. Frist for endelige søknader kan da bli 12. februar 2014, men det tas forbehold om at denne tidsplanen kan bli endret.

Oppdatert informasjon om den nye utlysningsrunden for SFI vil bli lagt ut på Forskningsrådets nettside for SFI etter hvert.
 

Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI)

 

 • SFI-ordningen styrker innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom forskningsaktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer.

   
 • Utvikler kompetanse på høyt internasjonalt nivå på områder som er viktige for innovasjon og verdiskaping.

   
 • Ordningen styrker teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning.

   
 • Samfinansiering mellom bedrifter, vertsinstitusjon og Forskningsrådet.
  Sentrene blir etablert for en periode på maksimalt fem pluss tre år.
  Pr. i dag er det etablert 21 SFI.
   

 

 

Skrevet av:
Kristin Dawes Seniorrådgiver 94 14 93 51 krid@forskningsradet.no
 

Legg igjen en kommentar


Captchabilde

 
Publisert:
26.04.2013
Sist oppdatert:
13.09.2016