Gå direkte til innhold
 

Brenner for global helse

- Global helseforskning er et fundament for regjeringens politikk på feltet, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

- Global helse og vaksinasjon er et prioritert område for regjeringen, sier helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Siv Haugan - Global helse og vaksinasjon er et prioritert område for regjeringen, sier helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Siv Haugan På sin femte dag som helse- og omsorgsminister, åpnet Støre Forskningsrådets konferanse om global helseforskning i Trondheim.

Her kom statsrådens sterke engasjement for feltet klart fram.

- Global helse og vaksinasjon er et prioritert område for regjeringen. Nå satser vi enda sterkere ved å fordoble Norges bidrag til Det internasjonale vaksinefondet GAVI, opplyser Støre.

Han legger til at det har skjedd enormt mye positivt på dette feltet de siste ti årene, og at politikere har vist at det er mulig å få til endring.

Fundament for regjeringen
Støre framhevet også betydningen av Forskningsrådets program for global helse og vaksineforskning (GLOBVAC).

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock - GLOBVAC har blitt forlenget frem til 2020, og dette programmet har vært viktig for å øke interessen for global helse- og vaksinasjonsforskning i Norge. Forskningen i programmet er et fundament som regjeringen kan bruke i sin politikkutforming.

Helseministeren framhever at GLOBVAC i sin andre periode også innlemmer forskning på helsesystemer.

- Dette er et vanskelig felt, men alt koker ned til om systemet faktisk virker. Dette er nøkkelen for å analysere utfordringer i helsevesenet både i Norge og globalt, sier Støre.

Fortsatt stort gap
Støre understreker misforholdet i helseforskning: 90 prosent av all forskning innenfor helse handler om 10 prosent av helseproblemene vi har globalt. Og de 10 prosentene som dominerer agendaen er helseproblemene i den vestlige verden der betalingsviljen og -evnen er størst.

Foto: GLOBVAC - Dette har ikke endret seg mye siden midten av 1990-tallet, og vi må jobbe for å endre på dette misforholdet. Det krever en omfordeling av ressurser, i tillegg må vi bidra til å styrke forskningsmiljøer i sør.

- Vi må finne en riktig balanse mellom behovet for «personalized medicine» her hjemme og behovet for massevaksinering i sør. I tillegg må vi finne måter å støtte land som sliter med «dobbel byrde». Det vil si land som både har store utfordringer knyttet til smittsomme infeksjonssykdommer og samtidig en fremvekst av livsstilssykdommer som fedme, diabetes og kreft, forklarer Støre.

Helse- et sikkerhetsspørmål
Tidligere i år, da Støre var utenriksminister, var han med å legge fram en stortingsmelding om global helse.

- Her kom det klart fram at helse også er et sikkerhetsspørsmål. Vår trygghet er avhengig av at andre lands helsesystemer fungerer. Mangel på helse kan true et lands sikkerhet og stabilitet. Investering i helse skaper utvikling og sikrer rettigheter, fastslår Støre.
 

Skrevet av:
Siv Haugan Seniorrådgiver +47 22 03 73 53 sh@forskningsradet.no
Publisert:
27.09.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016