Gå direkte til innhold
 

Innovasjonspris:

BioNor Immuno kan endre verden

En vaksine som kan hjelpe verdens 40 millioner HIV-smittede gjør BioNor Immuno til Norges mest innovative bedrift.

Det var en strålende fornøyd næringsminister som overrakte prisen for Norges mest innovative bedrift til BioNor Immuno fredag femte desember. Administrerende direktør Birger Sørensen mottok prisen som et håndfast bevis på at 3 500 norske bedriftsledere mener hans firma er best i landet på nyskaping.

Næringsminister og prisvinner. Foto: Andreas B. Johansen Næringsminister og prisvinner. Foto: Andreas B. Johansen HIV-vaksine under utvikling
BioNor Immuno bruker eksisterende teknologi i utviklingen av nye vaksiner. Målet er å hanskes med virus vi til nå ikke har kunnet bekjempe. Det Skien-baserte selskapet er mest kjent for utviklingen av HIV-vaksiner som kan forandre livene til titalls millioner mennesker verden over. To terapeutiske vaksiner er under klinisk utvikling.

Den velkjente BCG-vaksinen kom til mer eller mindre ved et lykketreff. Vaksinen setter immunforsvaret i stand til å gjenkjenne deler av tuberkelbakterien som gjør at den kan bekjempes. I dag er det mulig å designe vaksiner som gjør at immunforsvaret kan bekjempe bakterier og virus det hittil ikke har kunnet stå imot. BioNor Immuno kan dermed utvikle en influensavaksine som virker over flere år, og som kan motvirke en mulig influensapandemi.

Disse vaksinene er meget effektive, både med tanke på behandlingsresultat og kostnad. Målet er å gjøre dem tilgjengelig for hele verden, også for utviklingsland. BioNor Immuno vekker stor internasjonal interesse med sitt arbeid. I følge administrerende direktør er selskapet faktisk mer synlig utenfor Norge enn her hjemme.

Viktig tredjepartsvurdering
BioNor Immuno støttes av flere forskjellige programmer i Forskningsrådet. Birger Sørensen var ikke bare opptatt av finansieringen i sin takketale:

─ Støtten fra Forskningsrådet er av stor betydning for oss. Å få godkjent en søknad i Forskningsrådet, som er vurdert uavhengig av vår egen entusiasme, er veldig viktig. Dette er ofte avgjørende for å utløse private midler. Støtten fra Forskningsrådet gjør det også mye lettere å få støtte internasjonalt. Det er altså ikke bare pengene, men tredjepartsvurderingen som er viktig.

Investering er ikke bare penger
Fjorårets prisvinner, solenergiselskapet REC, ble startet av blant andre Alf Bjørseth og Reidar Langmo. Disse karene har tydelig nese for innovasjoner. De er nemlig også to av investorene bak årets vinner BioNor Immuno.

─ Investeringer dreier seg ikke kun om penger. Det handler også om kunnskap og innsikt. Gründere som Bjørseth og Langmo har glede av å lykkes og reinvesterer derfor kapital i noe de tror blir spennende, sier Birger Sørensen.

Skrevet av:
Publisert:
10.12.2008
Sist oppdatert:
13.09.2016