Gå direkte til innhold
 

EØS-midlene

7 prosjekter får 83 millioner til polsk-norsk CO2-håndtering

De blir de største i det polsk-norske EØS-forskningsprogrammet.

Høsten 2013 lyste det polsk-norske EØS-forskningsprogrammet ut 83 millioner kroner til forskning på karbonfangst og lagring.

30 søknader ble mottat og totalt 7 ble innstilt for finansiering.

Se listen over søknadene på sidene til The National Centre for Research and Development i Polen.

Aktuelle i Europa
– De nye prosjektene dekker hele kjeden innenfor CCS og utfyller veldig godt de prosjektene vi har i det norske CLIMIT-programmet og Europa for øvrig, forteller spesialrådgiver i Forskningsrådets energiavdeling, Åse Slagtern.
De nye CCS-prosjektene blir de største i det polsk-norske forskningsprogrammet.(Illustrasjonsfoto: Colourbox) De nye CCS-prosjektene blir de største i det polsk-norske forskningsprogrammet.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
– Tre av prosjektene undersøker nye teknologier som kan få ned kostnadene av CO2-fangst. To av dem kobler permanent lagring av CO2 med økt utvinning av gass og olje i områder som er aktuelle for Europa, fortsetter hun. 

Spesialrådgiver Aage Stangeland mener det er ekstra spennende at deler av forskningen kan gi grunnlag for forretningsmodeller innen lagring av CO2, noe som er viktig for implementering av teknologien i Europa.

– Flere av prosjektene er spesielt interessante fordi de undersøker miljøhensyn ved CCS-operasjoner. Eksempelvis vil et av prosjektene undersøke hvordan CO2 i vann under høyt trykk påvirker miljøet i havet, sier han.

Utlysningen kom som en tilleggsbevilgning på toppen av programmets 435 millioner tidligere utlyste kroner, og resulterer i at totalt 75 prosjekter nå får polsk-norske EØS-forskningsmidler.

Skrevet av:
Geir Aas Seniorrådgiver gaa@forskningsradet.no
Publisert:
13.02.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016