Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold
 

Forskningskafé om fake news og alternative fakta

Sted:
Kulturhuset, Oslo
Starter:
20.03.2017 17:00 CET
Avsluttes:
20.03.2017 18:00 CET
Kalender:
Legg til (ical)
Alternative fakta. Hva betyr det for forskningen? Hvis det er sant at faktakunnskap mister status i befolkningen, hva vil det bety for forskningens posisjon og framtid? Hvordan skal forskerne forholde seg i samfunnsdebatten? Det skal vi diskutere på forskningskafe i Oslo

Arrangementet på Facebook.

Utviklingen i amerikansk politikk har ført debatten om "falske nyheter" til nye høyder. Det foreløpige høydepunktet ble nådd da den nye presidentens talskvinne innførte begrepet "alternative fakta".

Men bekymringen for faktakunnskapens status er ikke av ny dato. Tradisjonelle nyhetsmedier, av mange foraktelig omtalt som "MSM" (Main Stream Media) har lenge slitt i motvind, og journalistenes troverdighet blir som oftest målt ned mot nivået til bruktbilselgere. For forskerne har det så langt sett bedre ut; forskningen har høy status i mange land, og i Norge høyere enn mange andre steder i verden. Men også forskningen blir utfordret av et nytt mediebilde der alle med et tastetrykk kan finne fram til et annet, og ikke nødvendigvis forskningsbasert, virkelighetsbilde. At samfunnsforskningen kan være omdiskutert, ligger i sakens natur – men vi ser også at omforente forskningsresultater innen helse- og klimafeltet blir møtt med skepsis og mistro.

Utviklingen av et nytt mediebilde skjer med stor hastighet, og vi vet ennå for lite om hva det vil bety for publikums forhold til kildekritikk og faktabasert kunnskap. Som et lite bidrag for å kaste lys over situasjonen inviterer vi til forskningskafe med fire deltakere på podiet:

- Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved HiOA, forsker på sosiale medier
- Svein Stølen, professor ved UiO
- Espen Goffeng, USA-ekspert og samfunnsdebattant
- Forskningsrådets nye direktør, John-Arne Røttingen

Møteleder: Geir Aas, Forskningsrådet