Bladet Forskning

Hva er innovasjon?

(Foto: Eva brænd)

I forrige nummer tematiserte vi grunnforskningen. Denne gangen ser vi nærmere på forskningens betydning når det gjelder innovasjon (se Den store nyskapingsutfordringen og Innovasjonens kunst).

«Innovasjon og verdiskaping med basis i forskning styrkes gjennom målrettet anvendt forskning og bedre virkemidler for å utløse mer forskning i næringslivet.» Slik lyder et av hovedpunktene i Forskningsrådets innspill til den kommende stortingsmeldingen om forskning.

Da redaksjonen skulle lete fram gode eksempler på forskningsbasert innovasjon (se Nytt fôr gir større fisk, Blodprøver skal avsløre brystkreft, Hurtigtest for plantesykdom, «Grevling» skal grave seg fram til olje, Snart norsk parmaskinke?, Ny æra for transportsektoren og Effektiv skrivestøtte), ble det tydelig hvor ulike oppfatningene er om hva som ligger i begrepet. Og selv med lik oppfatning av ordet, kunne det være ulik oppfatning av innovasjonsinnholdet i konkrete prosjekter.

Vi inviterer til kommentarer både om begrepsforståelsen og eksemplene – og mottar gjerne tips om andre gode eksempler – ikke minst fra de ikke-naturvitenskapelige fagområdene.

I vår innførte Forskningsrådet et helelektronisk søknadssystem – en overgang som krevde litt av både søkere, ansatte og ikke minst datakraften (se eSøknader og viderverdigheter). I den grad det ble klaget, gjaldt det brukervennligheten av dataverktøyet. Stadige innovasjoner innenfor elektronikken gir oss stadig bedre verktøy. Nå har vi gått inn i nanoteknologiens tidsalder, og kan forvente forbedringer i både datateknologi, mobilteknologi og mye annet (se Megafart med nanoteknologi).

Skriv ut siden