(Foto: Eva Brænd)
«Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det», sies det. I dag er det ganske bred vitenskapelig enighet om at det er akkurat det vi gjør endrer været. Rådende forskningspolitikk på klimafronten tar utgangspunkt i at det skjer klimaendringer enten de er menneskeskapt eller ei. Det er viktig at vi er forberedt på hva som blir konsekvensene (se Midt-Norge blir hardest rammet av klima).
Er det gitt at klimaendringer er av det onde? De naturlige klimaendringene som har skjedd gjennom tidene, har jo også medført bedret livsgrunnlag for mennesker til forskjellige tider og steder. Noen kommer til å profittere på kommende klimaendringer. Ikke bare smarte forretningsfolk, men mange arter i flora og fauna kan få et oppsving (se Ingen klimaapokalypse nå).
Våren er en fin tid for de fleste, men det er også tiden da allergikere og astmatikere kan få særlige utfordringer. Det er gjort mye for å redusere svevestøvet fra veiene. Men har «piggdekksynderne» tatt oppmerksomheten bort fra andre, viktige problemer? Mye tyder på at det er på tide å se nærmere på den stadig økende dieselbruken (se Mer diesel – mer allergi).
Ny teknologi hjelper oss stadig med å løse gamle problemer. De såkalte fremtidsteknologiene data-, nano- og bioteknologi er nå samlet i en egen avdeling i Forskningsrådet (se Tre tunge teknologier for fremtiden ). Det er påfallende hvordan disse teknologiene flyter mer og mer over i hverandre. Samtidig ser vi hvordan datateknologien snart er en integrert del av alt mennesker i vestlige land foretar seg. I et nytt forskningsprogram ser man nærmere på hvordan datateknologi, telekommunikasjon og medier er i ferd med å smelte sammen (se Hva styrer mangfoldet i medieverdenen?).
Men folk snakker nå fortsatt om været.