En ballong som går over i en bombe
22. sep

Nasjonal åpning av Forskningsdagene 2021

Når:

22. september 2021 14.00 - 15.30

Hvor:

Digitalt

Passer for:

Alle som er interessert i samfunn, fred og konflikt - og forskningsformidling!

kamera 1,5 pxArrangementet strømmes

Om arrangementet

Forskningsrådet inviter til den nasjonale åpningen av Forskningsdagene! Den sendes direkte på Facebook og YouTube fra Nobels Fredssenter i Oslo.

Forskningsdagene er hele Norges forskningsfestival og foregår fra 22. september til 2. oktober. 

Temaet for både Forskningsdagene og dette åpningsarrangementet er fred og konflikt. Vi stiller de store spørsmålene:

  • Hva er egentlig ståa i verden med tanke på USA, Russland og Kina?
  • Er demokratiet truet?
  • Hvordan skal vi stå imot desinformasjon?
  • Er geoengineering en hjelp for klimaet eller en kime til konflikt?
  • Hvordan føles det når kunstig intelligens blir en konkurrent?

Vi har med oss mange flinke forskere og formidlere for å se nærmere på disse spørsmålene:

Sofie Høgestøl er jurist og forsker ved Universitetet i Oslo, Helge Blakkisrud er ekspert på Russland og forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Thomas Hansteen er ekspert på Kina og avdelingsdirektør for Global utvikling og internasjonale relasjoner i Forskningsrådet. Disse tre skal snakke om demokrati og situasjonen i USA, Russland og Kina i en samtale med Kristoffer Rønneberg. Han er journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon, og har vært korrespondent for avisen både i USA og Kina.

Helene Muri er forsker på NTNU. Hun er med oss direkte fra Trondheim, og skal snakke om "geoengineering - Parisavtalens plan B eller kilde til konflikt?

Vi skal også snakke om kunstig intelligens, eller AI, og får besøk av en artist som har blitt med på et helt unikt eksperiment.

Yasmine Kroknes-Gomez er en av vinnerne i Konkurransen unge forskere tidligere i år, og hun skal under Forskningsdagenes åpning si litt om sitt tema under konkurransen, nemlig hvordan demokratiene rundt om i verden skal kunne stå imot digital propaganda og desinformasjon. Hun har også sett nærmere på hvordan Russland har brukt digitale strategier for å påvirke avstemningen om uavhengighet i Katalonia i 2017.

Forskningsrådets administrerende direktør, Mari Sundli Tveit, foretar den offisielle åpningen av Forskningsdagene, og vi skal også dele ut Forskningsrådets formidlingspris.

Moderator for åpningen er Ruth Astrid Sæter.