Den nye ulikheten: Forskningsrådets konferanse om sosial ulikhet
- Når:
26. september 2019 08.30 - 14.00
- Hvor:
Sentralen, Oslo
- Arrangementstype:
Konferanse
- Passer for:
Beslutningstakere, de som arbeider med mennesker som har det vanskelig og de som er interesserte i samfunnsutviklingen.
- Pris:
Pris: 500 kr. Gratis for studenter
- Påmeldingsfrist:
25. september
Om arrangementet
Den norske velferdsmodellen har vært en suksess og har bidratt til at det er ikke er store sosiale forskjeller mellom folk. Men vil samfunnet vårt også i fremtiden klare å inkludere alle i arbeid og sosialt liv? Eller vil vi oppleve større skiller og ulikhet i befolkningen?
Global utvikling og omstillinger rammer utsatte grupper. En del faller utenfor for tidlig, en del kommer aldri inn. Hvilken betydning har helse, utdanning og velferdsordninger - og kan forskningen si oss noe om hva vi har i vente? Kan forskningen bidra til å styrke sikkerhetsnettet for fremtiden?
"Den nye ulikheten", Forskningsrådets konferanse om sosial ulikhet, er en møteplass for kunnskapsutveksling mellom beslutningstakere, de som arbeider med mennesker som har det vanskelig og de som er interesserte i samfunnsutviklingen.
Foredragsholdere

Kalle Moene
Professor Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo
Kalle Moene er en norsk økonom og professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hans viktigste arbeidsfelt har vært fordelingsspørsmål og sammenlikning av økonomiske institusjoner, særlig i arbeidsmarkedet.

Marianne Nordli Hansen
ProfessorInstitutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo
Marianne Nordli Hansen er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på sosial lagdeling, klasse, ulikhet, og eliter.

David B. Grusky
ProfessorStanford University
David B. Grusky er Professor i sosiologi ved Stanford University. Han leder universitetets senter for fattigdom og ulikhet («Center on Poverty & Inequality») og «The California Welfare Laboratory». Han er medredaktør av Pathways Magazine og bokserien Social Inequality Series.

Jørgen Heibø Modalsli
Instituttleder Handelshøyskolen ved OsloMet
Jørgen Modalsli er samfunnsøkonom med doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Han har siden 2011 vært ansatt i Forskningsavdelingen i Statistisk sentralbyrå, der han blant annet har forsket på utviklingen i inntektsforskjeller og sosial mobilitet i Norge fra 1800-tallet fram til i dag. Fra august 2019 er han instituttleder for Handelshøyskolen ved OsloMet.

Tone Fløtten
Daglig lederFafo
Tone Fløtten har jobbet med velferdsforskning i en årrekke, og hun har særlig konsentrert seg om forskning på fattigdom og ulikhet, den nordiske modellen og komparativ sosialpolitikk.

Kjetil Bjorvatn
ProfessorNorges Handelshøyskole
Kjetil Bjorvatn er professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole og leder av FAIR Insight Team, som er en del av FAIR, senter for fremragende forskning ved NHH. Han leder også Norglobal-prosjektet “Childcare for childhood and business development” som studerer på effekten av å tilby gratis barnehage til småbarnsfamilier i Uganda.

Terje Andreas Eikemo
ProfessorNTNU
Terje Andreas Eikemo er professor i sosiologi ved NTNU hvor han leder forskningssenteret CHAIN (Centre for Global Health Inequalities Research) som forsker på helseulikheter i verden, grunnene til at de oppstår og hvordan man best kan bedre helsen for alle sosiale grupper. CHAIN, som nylig fikk miljøstøtte fra Forskningsrådets program for bedre helse og livskvalitet (BEDREHELSE), leder et globalt sosioøkonomisk nettverk som evaluerer helsebetydningen av utdannelse og andre sosiale determinanter i samarbeid med blant andre Global Burden of Disease studien, Verdens Helseorganisasjon, UNICEF og Folkehelseinstituttet. Eikemo er sjefsredaktør for Scandinavian Journal of Public Health som eies av de nordiske folkehelseforeningene.

Camilla Stoltenberg
DirektørFolkehelseinstituttet
Camilla Stoltenberg ble direktør i Folkehelseinstituttet i 2012 og er i tillegg professor II ved Universitetet i Bergen. Hun er lege og forsker med doktorgrad i epidemiologi og har hatt ulike stillinger som leder i Folkehelseinstituttet siden 2001, blant annet med ansvar for utvikling av nasjonale helseregistre, biobanker, Den norske mor, far og barnundersøkelsen (MoBa) og andre helseundersøkelser. I 2001 var hun en av initiativtakerne til å etablere psykisk helse i Folkehelseinstituttet. Siden 2000 har hun arbeidet med forskning om utviklingsforstyrrelser og psykiske lidelser, spesielt hos barn. Hun har flere verv, blant annet som leder av HelseOmsorg21-rådet (2016-2019), medlem av Nasjonalt e-helsestyre, medlem av rådgivningsgrupper for det internasjonale sykdomsbyrdeprosjektet og EAT, og styret i den internasjonale organisasjonen av folkehelseinstitutter. Stoltenberg ledet et ekspertutvalg om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner som leverte en NOU I februar 2019. Hun er fast skribent i Morgenbladet.

Linda Noor
Daglig leder Minotenk
Linda Noor er utdannet sosialantropolog og jobber som daglig leder i den minoritetspolitiske tankesmien Minotenk. Hun er også fast spaltist i Dagsavisen. Noor har vært ansvarlig for flere bokutgivelser fra Minotenk, om ulike temaer knyttet til identitet, flerkulturell oppvekst, utenforskap og radikalisering. Linda Noor deltar i samtalen som avslutter sesjonen "Velg ditt opphav med omhu".

Hannah Gitmark
Fagrådgiver Tankesmien Agenda
Hannah Gitmark har studert statsvitenskap og jobbet flere år som journalist. I dag er hun fagrådgiver i tankesmien Agenda og ansvarlig for arbeidsliv og økonomi. Gitmark jobber med en bred rekke temaer, men er spesielt opptatt av spørsmål rundt økonomisk ulikhet. Hannah Gitmark deltar i samtalen som avslutter sesjonen "Blir det velferd til alle?"

Kristin Clemet
Daglig lederCivita
Kristin Clemet er daglig leder i Civita. Hun var utdannings- og forskningsminister i perioden 2001 – 2005 og viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon fra 1998 til 2001. Hun har tidligere vært arbeids- og administrasjonsminister (1989 -1990) og stortingsrepresentant for Høyre (1989-1993). Hun har også vært redaktør i Tidens Tegn, politisk rådgiver i Industridepartementet (1981-83), gruppesekretær i Stortinget, byrådssekretær i Oslo kommune og politisk rådgiver ved Statsministerens kontor (1985-86). Kristin er utdannet siviløkonom fra NHH. Kristin Clemet deltar i samtalen som avslutter sesjonen "Blir det velferd til alle?"
Foreløpig program
08:30-09:00 Registrering og kaffe
09:00-09:15 Velkommen
- Konferansen åpnes av områdedirektør Jesper Simonsen (Forskningsrådet) og konferansier Ruth Astrid Sæter.
09.15-10.40 Norge i den internasjonale ulikheten
- The International Inequality Crisis: Kalle Moene, UiO
- The international inequality debate and the pattern in Norway: Marianne Nordli Hansen, UiO
- It’s Not Just About Inequality: David Grusky, Stanford
- Samtale mellom Moene, Nordli Hansen og Grusky
10:40-11:05 Pause
11:05-12:15 Velg ditt opphav med omhu
- Tittel kommer: Jørgen Heibø Modalsli, OsloMet og SSB
- Barnefattigdom i den nordiske modellen: Tone Fløtten, Fafo
- Barnehage mot fattigdom: Kjetil Bjorvatn, FAIR/NHH
- Samtale mellom Fløtten, Heibø Modalsli, Bjorvatn og Linda Noor (Minotenk) .
12:15-13:00 Lunsj
13:00-14:00 Blir det god helse og utdanning til alle?
- Helseulikheter i verden og i Norge: Terje Andreas Eikemo, CHAIN - NTNU
- Utenforskap og helseforskjeller: Camilla Stoltenberg, FHI
- Samtale mellom Eikemo, Stoltenberg, Hannah Gitmark (Tankesmien Agenda) og Kristin Clemet (Civita).
14:00 Avslutning
Kontakt
Thomas Evensen
- Spesialrådgiver
- Samfunnsdialog og media
- tev@forskningsradet.no