Gå direkte til innhold

Programmets overordnede mål er økt kunnskap om bruksmønstre og bruk av rusmidler, årsakene til at problemer oppstår, samt om hvordan de kan forebygges og behandles.

Programsatsingen er videreført for perioden 2013-2015.

Mer om Rusmiddelforskning

Nyheter

 • Send inn forslag innen 31. desember!

  Beste artikkel i 2015?

  Hvem fortjener årets forskningspris for beste artikkel i rus og psykisk helseforskning? Programmene for Rusmiddelforskning og Psykisk helse vil igjen dele ut forskningspriser på 100 000 kroner for beste artikkel - denne gangen en for hvert program. Utdelingen vil finne sted på forskningskonferansen i Oslo 1.-3. februar 2016.

 • Ønsker kommentarer til nye helseprogramplaner

  To nye helseforskningsprogrammer, "Bedre helse" og "God behandling" skal starte opp i 2016. Forskningsrådet inviterer nå til en nettbasert kommentarrunde på basis av de nye programplanutkastene, med frist 15. september 2015.

 • Norske leger bedre enn sine amerikanske kolleger

  Bruken av opioid-preparater i Norge er langt mindre bekymringsfull enn i USA, viser ny forskning. Men alvorlig nok til at norske helsemyndigheter allerede har tatt grep.

 • Muligheter med mobilitetsstipender:

  Unge norske forskere må reise ut

  Både Forskningsrådet og EU tilbyr finansiering for deg som er ambisiøs og ønsker å bygge en selvstendig forskerkarriere. Altfor få norske forskere reiser ut.

 • Akerselva - Treningsområde for kriminalitet

  – Nedre del av Akerselva i Oslo er et treningsområde for innvandrer-ungdom på vei inn i en kriminell løpebane. Debatten om legalisering av cannabis har tatt for lite hensyn til at dagens lovforbud holder liv i en stor kriminell sektor, sier rusmiddelforskeren Willy Pedersen.

 • Cannabis øker risikoen for psykose

  Cannabis er verre enn både alkohol, amfetamin, heroin og blandingsmisbruk når det gjelder å øke risikoen for å utvikle schizofreni eller andre langvarige psykoser, viser en ny norsk-svensk undersøkelse.

Flere nyheter

Kalender

 • 31.08.15-01.09.15

  Overdosekonferansen

  Konferansen holdes i forbindelse med markeringen av verdens overdosedag 31. august og går over 2 dager. Første dag med et allmennrettet program og andre dag (1. september) med forskerseminar med fokus på nalokson, ThINCBergen2015.

 • 24.09.15-24.09.15

  Konferansen "Forskning nytter" om psykisk helse hos barn og unge

  Rådet for psykisk helse og Norges forskningsråd inviterer til en spennende konferanse 24. september der vi presenterer ny forskning om barn og unges psykiske helse.

 • 01.02.16-03.02.16

  Årlig forskningskonferanse om psykisk helse- og rusmiddelforskning

  1.–3. februar 2016 inviteres det til nasjonal forskerkonferanse om psykisk helse og rusmiddelforskning i Oslo. Konferansen ønsker å skape en nasjonal møteplass og forskningsprisene for beste artikkel i 2015 vil bli delt ut.

Se hele kalenderen