Gå direkte til innhold

Nyhetsarkiv

349 treff
27.09.16

Fiskeriministeren på SFI-besøk

14. september besøkte fiskeriminister Per Sandberg Lakselussenteret ved Universitetet i Bergen. Han fikk blant annet se LiceLab-laboratoriet, der mange av de vitenskapelige eksperimentene ved senteret foregår.
27.09.16

Ny kunnskap om lyd på havbunnen

Forskere ved SFI CIUS har det siste halvannet året arbeidet med å forstå en modell for lyd i havbunnen. Nå kan du lese et blogginnlegg fra professor Sverre Holm om hva de har funnet ut.
13.09.16

Isen som blir sterkere når den smelter

En type arktisk sjøis kan faktisk bli sterkere om sommeren på grunn av smelting. Hos Gemini.no kan du se video og lese om SFI SAMCoT-postdoc Aleksey Shestov, som forsker på de kompliserte fryseprosessene som foregår inne i en isrygg.
12.09.16

Modelltesting gir ny kunnskap om flomskred

I magasinet Byggeindustrien skriver SINTEF Byggforsk om hvordan laboratorieforsøk gir ny og nødvendig kunnskap for å prosjektere skredsikringer på best mulig måte. Her spiller SFI Klima 2050 en viktig rolle.
12.09.16

– Si ja til delingsøkonomien

Både miljøhensyn og mulighetene til økonomisk utvikling og likere fordeling av rikdom taler for delingsøkonomien. Det fremholdt SFI CSI-senterleder Tor W. Andreassen under DNs Delingsøkonomikonferanse 31. august.
22.08.16

Sirius på Europaturné

I juni deltok SFI Sirius på European Data Forum i Eindhoven, og rapporterer fra konferansen på sine nettsider. I september går turen videre til SPE Intelligent Energy Conference 2016 i Aberdeen.
22.08.16

Prestisjepris til Certus-forskere

Tre forskere tilknyttet SFI The Certus Centre og Simula vant den prestisjetunge Best Paper Award under ICSOFT-EA 2016-konferansen i Lisboa i juli – i knalltøff konkurranse med 83 andre vitenskapelige artikler fra 26 land.
19.08.16

Bygger nullutslippslaboratorium

I Trondheim skal NTNU og SINTEF bygge ZEB Flexible Lab, et verktøy der nye løsninger for å skape verdens mest klimavennlige bygg skal utvikles og prøves ut. Bygget blir et sentralt forskningsobjekt og -verktøy for blant andre SFI Klima 2050.
18.08.16

Innovasjonspris til Deep Vision

Fotoboksen Deep Vision, som er utviklet ved SFI CRISP, ble tildelt årets innovasjonspris av fiskeriminister Per Sandberg under den offisielle åpningen av Nor-Fishing 2016 tirsdag 16. august. Prispengene er på 100 000 kroner.
18.08.16

Arktisk eventyr for SAMCoT-Runa

Som en del av forskningstoktet Arctic Ocean 2016 er doktorgradsstipendiat Runa Skarbø (28) ved SFI SAMCoT på vei til Nordpolen for å finne ut hvordan skip bedre kan takle møtet med isen i Arktis. Les intervju hos NRK og følg bloggen hennes fra ekspedisjonen.
09.08.16

Forsker på «idrettshjerter»

Magasinet D2 skrev i sommer om forskere ved Rikshospitalet som kan være på sporet av en ny hjertesykdom. Spørsmålet er om det er mulig å trene på seg hjertesvikt. Senterleder Thor Edvardsen i SFI CCI er leder for forskningsprosjektet.
08.08.16

Følg med på SFI-enes nyhetsbrev

Flere av SFI-ene gir jevnlig ut egne nyhetsbrev, der interesserte kan lese om aktiviteter og resultater fra sentrene. Nylig har det for eksempel kommet nyhetsbrev fra både Certus, SAMCoT, CASA og Offshore Mechatronics.
29.06.16

Studentene strømmer til SIMLab og SFI CASA

Interessen for forskningsgruppen SIMLab og SFI CASA ved NTNU har aldri vært større blant kommende masterstudenter og ph.d.-kandidater. Rekordmange møtte opp til informasjonsmøte, og kvinneandelen er på vei opp.
22.06.16

Ny policy for forskerrekruttering skal øke samspill og internasjonal mobilitet

Forskningsrådet har laget ny policy for rekruttering til forskning. Policyen skal øke samspillet mellom akademia og arbeidslivet og gjøre det lettere for unge forskere å få internasjonal erfaring.
17.06.16

Stort potensial i taredyrking

Tare er en bærekraftig ressurs som til nå har vært lite utnyttet i Norge, men som har et stort kommersielt potensial. SFI Foods of Norway-partner Seaweed Energy Solutions (SES) er en norsk pioner på området, og ser stort internasjonalt potensial i tareproduksjon.
16.06.16

Lovende forsøk på lukkede oppdrettsanlegg

Mindre stresset fisk og kortere produksjonsperioder kan gjøre lakseoppdrett i lukkede produksjonsanlegg mer effektivt og lønnsomt. Det viser nye lovende forsøk hos SFI CtrlAqua-partner Uni Research.
15.06.16

SFI Manufacturing inspiserte framtidas roboter

Forskere fra SFI Manufacturing besøkte i mai ICRA 2016 i Stockholm, verdens største konferanse innen robotikkforskning. Der fikk de stifte bekjentskap med en rekke spennende prototyper, og rapporterer fra konferansen på sine nettsider.
15.06.16

Meld deg på «Klimatilpasningsdagene i Sandnes»

25. og 26. august arrangeres for første gang «Klimatilpasningsdagene i Sandnes», hvor temaet er utfordringer i forbindelse med håndtering av overvann. SINTEF-forsker Edvard Sivertsen fra SFI Klima 2050 er blant de mange foredragsholderne fra inn- og utland.
30.05.16

Sluttrapporten for SFI-I er klar

Den felles sluttrapporten for de 14 første SFI-ene er nå klar. Rapporten presenterer nøkkeldata for de 14 sentrene samlet og for det enkelte senter, og gir i tillegg en kort presentasjon av aktiviteter og resultater fra hvert senter. Last den ned her.
30.05.16

Vil revolusjonere teknologien til havs

I midten av mai var mange av deltakerne i SFI MOVE samlet i Ålesund for å diskutere hva de kan utrette de neste åtte årene. Ambisjonene er høye om innovasjon og nytenkning basert på havets ressurser – blant annet i form av vindkraft.
27.05.16

Transformation Toolkit tilgjengelig

Nå er Transformation Toolkit tilgjengelig for nedlasting fra SFI CSI. Den dynamiske verktøykassen for organisasjoner som ønsker en sterkere kundeorientering er utviklet i BIA-prosjektet «Customer Care 2015».
26.05.16

Norge kan bli verdensledende på bygging for et endret klima

I siste utgave av bladet Byggeindustrien er hele ti sider viet nye SFI Klima 2050, og hvordan senteret kan bidra til at norsk bygg- og anleggsnæring blir verdensledende på klimatilpassede bygninger og infrastruktur. Last ned PDF av hele oppslaget her.
26.05.16

20 millioner til automatisert boring

Prosjektet «Demonstration of Automated Drilling Process Control» har fått 20 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådets DEMO2000-program. Forskning i SFI DrillWell har lagt et viktig grunnlag for tildelingen.
25.05.16

Spaden i jorda for Mechatronics Innovation Lab

18. mai gikk første spadetak for Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved Universitetet i Agder. På Campus Grimstad bygges et verdensledende senter for innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering innen mekatronikk og nærliggende fagområder, med SFI Offshore Mechatronics som en sentral aktør.
25.05.16

CIRFA-tokt til Svalbard

I april var SFI CIRFA på forskningstokt til Ny-Ålesund på Svalbard sammen med Norut, NTNU og Polarinstituttet. Nå kan du lese rapport og se video fra toktet.
22.05.16

Kunnskapsministeren fikk se innovasjon som redder liv

Under et besøk ved Center for Cardiological Innovation (CCI) ved Rikshospitalet fredag fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen demonstrert hvordan hjerteleger over hele verden nå kan gi pasienter bedre behandling og redde liv, takket være norsk innovasjon utviklet med støtte fra Forskningsrådet.
20.05.16

Skal bidra til effektiv og lønnsom utnytting av data

19. mai var det offisiell åpning av SFI-ene SIRIUS og Big Insight ved Universitetet i Oslo. På hver sin måte skal de to sentrene bidra til bedre utnyttelse av «den nye naturressursen» data.
10.05.16

GKN Aerospace er Norges smarteste industribedrift

GKN Aerospace ble under Industrikonferansen 2016 kåret til Norges smarteste industribedrift. I likhet med de to andre finalistene, Plasto og Neumann Aluminium Raufoss Technology, er selskapet aktivt i en rekke BIA-prosjekter og i SFI Manufacturing.
06.05.16

Samarbeid og læring gir merverdi

Årets SFI-forum sto i samarbeidets tegn. En rekke SFI-er delte sine erfaringer om hvordan det gir merverdi for forskningen når man samarbeider og lærer av hverandre. Det handlet både om samarbeid mellom senterpartnere og mellom ulike sentre.
06.05.16

Audi tar ansvar

Bilgiganten Audi er en aktiv deltaker i SFI CASA, og selskapets Arjan Strating skal nå lede en nyopprettet industriell referansegruppe. Senterets nyhetsbrev har tatt en prat med lederen for referansegruppen.