Gå direkte til innhold

Prosjektarkiv

De siste prosjektene i programmet

Worldwide, a growing demand for green, healthy and ethically produced (i.e. eco-branded) food products is evident. Therefore, it is anticipated that eco-branded food products represent a substantial market opportunity. To accommodate to ...
Nina Marianne Iversen BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2016

16,19 mill. kr

A new strain of influenza A H1N1 virus, pandemic H1N1 2009 virus (pH1N1-09v), was detected in the spring of 2009. In a few months this novel virus had spread worldwide to humans and animals and attained pandemic status in June 2009. The ...
Hilde Sindre BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2016

11,24 mill. kr

With this project, Nortura will receive access to slaughter pigs with a changed fatty acid profile, which is highly innovative for the pig meat industry. All actions will be tested towards overall meat and fat quality traits, with the ma...
Per Berg BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2016

7,72 mill. kr

WP7 (den norske delen av prosjektet) skal gi statistisk konsultasjon og råd til alle WP-ene omkring hvordan data skal organiseres før de brukes i multivariable statistiske analyser. Deltagernes data vil bli sjekket for formelle forhold, ...
Torfinn Torp BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2015

1,27 mill. kr

In this project we will develop and exploit new multi-sensor techniques to reduce the N20-emmissions from wheat production, by increasing the efficiency of fertilizer, weed-, and disease control. To do so we will follow the principle of ...
Audun Korsæth BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2015

20,40 mill. kr

Rotting of vegetables and fruit in storage by microbes is a world-wide problem that causes big losses in agriculture, industry and trade. The goal of this project is to use potato as a model to develop diagnostic test for quality control...
May Bente Brurberg BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2015

2,25 mill. kr

Paratuberculosis is a chronic granulomatous enteritis of ruminants caused by Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP). The disease leads to substantial economic losses and poor animal welfare. The currently available vaccines ag...
Ingrid Olsen BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2014

3,00 mill. kr

Lammekjøtt selges primært som ferskt produkt med et kort omsetningsvindu, og i seg selv er dette en stor begrensning for kjøttbransjen. Å finne optimale verdikjeder (energi, miljøpåvirkning og kapasitet) med tilpasset kjøleregime ved pro...
Terje Wester BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2014

4,50 mill. kr

Grønnsaker er en viktig del i et måltid. Et av målene i Handlingsplanen 2007-2011 er å lage innovative og helseriktige måltider for barnehager, skoler, sykehus, institusjoner, catering og service-markedet. Sunne og attraktive grønnsaker ...
Øivind Winther Fosvold BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2014

1,10 mill. kr

The background for the proposed project is the growing challenges in the Nordic region regarding Fusarium head blight and mycotoxin contamination of cereals. Additional challenge can be expected due to probable changes in the climatic co...
Erik Lysøe BIONÆR - Bionæringsprogram (MATPROG - Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land) 2011 - 2014

2,25 mill. kr